Moldova trimite autorităţilor elveţiene o solicitare de asistenţă juridică privind anchetarea lui Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (facebook.com / Vlad Plahotniuc)

Republica Moldova a trimis autorităţilor elveţiene o solicitare de asistenţă juridică reciprocă în legătură cu o anchetă ce îl vizează pe controversatul oligarh moldovean, Vladimir Plahotniuc, fostul preşedinte al Partidului Democrat, transmite swissinfo.ch citat de UNIMEDIA.

Potrivit sursei, oficiul Federal al Justiţiei (FOJ) a primit cererea pe 26 august, informează săptămânalul „NZZ am Sonntag” şi agenţia de ştiri elveţiană SDA-Keystone. Cererea a fost înaintată parchetului public din Zurich, principalul centru financiar al Elveţiei.

FOJ nu a oferit detalii despre cerere, însă, potrivit publicaţiei în limba germană, nu se exclude faptul că Procuratura din Moldova a solicitat ca fondurile lui Plahotniuc depuse la băncile din Zurich să fie îngheţate. Menţionăm că oligarhul moldovean mai deţine o vilă în Collonge-Bellerive, în cantonul Geneva.

Pe parcursul lunii iunie, după ce s-a retras de pe scena politică din Republica Moldova, renunţând iniţial la guvernare, la funcţia de lider de partid şi în final la cea de parlamentar, Plahotniuc a negat, pe pagina sa de socializare, că a utilizat influenţa politică în scopuri personale.

Amintim că imediat ce PD a anunţat că se retrage de la guvernare în favoarea majorităţii parlamentare formate din Blocul ACUM şi PSRM, Plahotniuc, a anunţat că nu se află în Moldova, specificând că ar avea „nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eşuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare”.

Ulterior, la finele lunii iulie, departamentul de Investigaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse a solicitat Curţii Tverskaia din Moscova să emită mandat de arest în lipsă pe numele lui Vladimir Plahotniuc, care este acuzat de organizarea şi participare într-o grupare criminală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe