Moldova trimite autorităţilor elveţiene o solicitare de asistenţă juridică privind anchetarea lui Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (facebook.com / Vlad Plahotniuc)

Republica Moldova a trimis autorităţilor elveţiene o solicitare de asistenţă juridică reciprocă în legătură cu o anchetă ce îl vizează pe controversatul oligarh moldovean, Vladimir Plahotniuc, fostul preşedinte al Partidului Democrat, transmite swissinfo.ch citat de UNIMEDIA.

Potrivit sursei, oficiul Federal al Justiţiei (FOJ) a primit cererea pe 26 august, informează săptămânalul „NZZ am Sonntag” şi agenţia de ştiri elveţiană SDA-Keystone. Cererea a fost înaintată parchetului public din Zurich, principalul centru financiar al Elveţiei.

FOJ nu a oferit detalii despre cerere, însă, potrivit publicaţiei în limba germană, nu se exclude faptul că Procuratura din Moldova a solicitat ca fondurile lui Plahotniuc depuse la băncile din Zurich să fie îngheţate. Menţionăm că oligarhul moldovean mai deţine o vilă în Collonge-Bellerive, în cantonul Geneva.

Pe parcursul lunii iunie, după ce s-a retras de pe scena politică din Republica Moldova, renunţând iniţial la guvernare, la funcţia de lider de partid şi în final la cea de parlamentar, Plahotniuc a negat, pe pagina sa de socializare, că a utilizat influenţa politică în scopuri personale.

Amintim că imediat ce PD a anunţat că se retrage de la guvernare în favoarea majorităţii parlamentare formate din Blocul ACUM şi PSRM, Plahotniuc, a anunţat că nu se află în Moldova, specificând că ar avea „nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eşuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare”.

Ulterior, la finele lunii iulie, departamentul de Investigaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse a solicitat Curţii Tverskaia din Moscova să emită mandat de arest în lipsă pe numele lui Vladimir Plahotniuc, care este acuzat de organizarea şi participare într-o grupare criminală.