Minunile din cămară: Dulceaţă sau jeleu din fructe de soc

Aţi încercat vreodată dulceaţa sau jeleul din fructe de soc? Este o delicatesă ce satisface cele mai rafinate gusturi.
Dulceaţă din fructe de soc
Dulceaţă din fructe de soc (Maria Matyiku / Epoch Times)

Aroma dulceţii îşi lasă amprenta şi se păstrează indiferent că este consumată ca atare sau că se foloseşte în alte preparate dulci, cum ar fi papanaşi prăjiţi sau plăcinte cu gem.

Bogat în vitamine şi minerale, socul este bine cunoscut pentru proprietăţile curative şi beneficiile terapeutice dintre care enumerăm doar câteva: este antioxidant, antiseptic şi detoxifiant, stimulant al sistemului imunitar, îmbunătăţeşte tonicul general, sudorific, antitusiv, expectorant, diuretic, laxativ, antialergic, etc.

Bunicii noştrii ţineau un cămară câteva borcănaşe din această dulceaţă pentru tratamentul împotriva tusei şi pentru a alina durerile de stomac.

Ingrediente dulceaţă:

1 kg de bobiţe de soc curăţate,

600 g de zahăr,

sucul de la o 1/2 de lămâie

Modul de preparare:

Se aleg fructele bine coapte.

Se aleg fructele bine coapte
Se aleg fructele bine coapte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Partea migăloasă în prepararea dulceţii este desfacerea bobiţelor de pe crenguţe şi îndepărtarea codiţelor care, dacă sunt lăsate vor da un gust amărui. De asemenea este important să nu se folosească fructele necoapte, pentru ca acestea conţin anumite elemente toxice (glicozide).

Bobiţele de soc curăţate se spală şi se lasă la scurs într-o sită pentru a elimina excesul de apă.

Într-un vas se pune un strat de bobiţe, alternând cu un strat de fructe.

Zahărul şi fructele se amestecă uşor
Zahărul şi fructele se amestecă uşor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Zahărul şi fructele se amestecă uşor, se acoperă cu un capac sau şervet şi se lasă deoparte câteva ore sau peste noapte până când zahărul se topeşte iar bobiţele lasă o parte din sucul propriu.

A doua zi. bobiţele cu zahăr se pun la fiert la foc mic. După ce încep să clocotească, se fierb aproximativ 30 de minute, până când dulceaţa este închegată.

Bobitele cu zahăr se pun la fiert la foc mic
Bobitele cu zahăr se pun la fiert la foc mic (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se poate testa prin picurarea câtorva stropi de dulceaţă pe o farfurie rece, ce a fost ţinută în prealabil în frigider. Dacă picăturile de dulceaţă nu se întind şi îşi păstrează forma, înseamnă că dulceaţa a fiert suficient.

La sfârşit se adaugă sucul de lămâie, pentru a evita zaharisirea în timp a dulceţii. Se mai fierbe câteva minute, apoi dulceaţa se ia de pe joc şi se lasă deoparte aproximativ 5 minute, amestecând ocazional să nu facă pojghiţă pe deasupra.

La sfârşit se adaugă sucul de lămâie
La sfârşit se adaugă sucul de lămâie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dulceaţa se pune fierbinte în borcane curate, uscate şi sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se întorc cu capacul în jos pentru 15 min.

Borcanele se întorc apoi în poziţia normală şi se lasă la răcit până a doua zi , acoperite bine cu prosop şi pătură pentru o răcire treptată.

Dacă vă deranjează sâmburii, puteţi prepara un delicios jeleu după reţeta de mai jos:

Ingrediente jeleu:

500 g apă,

1 kg de bobiţe de soc,

800 g zahăr,

1 lămâie,

vanilie (opţional)

Modul de preparare:

Se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă bobiţele de soc şi se fierb 15 minute la foc mic-mediu.

Bobiţele se strecoară prin tifon sau o sită deasă cu ochiuri puţin mai mici decât mărimea seminţelor.

Sucul rezultat se pune din nou la fiert la foc mic. Se adaugă zahărul şi vanilia (opţional) şi se fierbe până când se leagă.

Cu câteva minute înainte de-a lua jeleul de pe foc se adaugă sucul de lămâie. Dacă doriţi puteţi rade şi puţină coajă de lămâie.

După ce jeleul este luat de pe foc se pune în borcane. Se închid borcanele ermetic, apoi se întorc cu capacul în jos. Borcanele se lasă la răcit până a doua zi, acoperite bine cu prosop şi pătura pentru a se răci treptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură