Nuca de cocos: Cel mai bun prieten al omului

Primul ministru al Noii Zeelande, John Key (S) viziteaza o plantatie de cocotieri in Apia, Samoa
Primul ministru al Noii Zeelande, John Key (S) viziteaza o plantatie de cocotieri in Apia, Samoa (Phil Walter / Getty Images)

"Daca pe pamant ar exista doar oamenii si un singur palmier, ei ar putea trai fericiti si uniti pentru totdeauna" - spune un proverb arab.

Pare o ironie faptul ca am ajuns sa cheltuim milioane de dolari pe studii in laborator, zeci de mii pentru diplome de doctorat plus multiplele echipamente ale "stiintei", in timp ce o mancare perfecta cu antibiotice naturale, proprietati cosmetice si nutritive creste din abundenta la tropice.

Nuca de cocos, care a fost vazuta plutind pana pe malul tarilor nordice precum Norvegia, calatoreste de-a lungul tarmurilor lumii cu barca sau de una singura, reusind astfel sa intemeieze colonii de cocotieri de aproximativ 70 de milioane de ani incoace. Teritoriul ei de origine este inca discutabil. Probabil ca vine din Lemuria sau din Insula lui Mu - insula preistorica legendara din Pacific.

Simplul proces care a fost folosit de sute, poate chiar mii de ani, poate conserva toti nutrientii. Unele livezi de cocos au pastrat aceste metode, adaugand doar ceva masinarii moderne pentru ca fermierii sa se poata alatura economiei moderne fara a renunta la stilul lor natural de a trai.

Uleiul de nuca de cocos despre care vorbim in acest articol este unul organic. Uleiul rafinat de cocos, chiar daca suna mai bine, are mai putini nutrienti si contine chimicale adaugate, si uneori grasimi nesaturate (partial hidrogenate). (Tropicaltraditions.com/what_is_virgin_coconut_oil.htm)

Acidul Lauric

O componenta de baza a uleiului de cocos este acidul lauric. Laptele matern este o alta sursa a acestui nutrient si foarte multe alimente pentru bebelusi includ derivati ai uleiului de cocos. Acidul lauric este cel mai potent ingredient al laptelui de mama, ajutand in principal la intarirea sistemului imunitar. Are puternice proprietati antimicrobiene deoarece bebelusul asimileaza acidul lauric transformandu-l in lauricidin (monolaurin).

Dizolvand membrana de lipide a microbilor, lauricidinul poate face inactivi agenti precum virusi, bacterii si protozoare, cum ar fi HIV, pojar, herpes simplex si cytomegalovirus. Ar mai fi intr-adevar nevoie sa vaccinam noii nascuti daca acestia sunt hraniti la san?

Lauricidinul selecteaza microbii pe care ii distruge. El va alege bacteria Helicobacter pylori, virusul ulcerului, fara sa raneasca bacteriile sistemului digestiv in felul in care o fac antibioticele. (Treelight.com/health/nutrition/CoconutOil.html)

Cercetarile sugereaza ca herpesul sau Cytomegalovirusul poate cauza infundarea arterelor. Daca se intampla asta, consumul de ulei de cocos ar putea ajuta la curatarea arterelor.

Dar de unde am beneficiat noi de acest acid lauric dupa ce nu am mai consumat lapte de mama? In vremurile de demult, uleiul de nuca de cocos si cel de palmier erau folosite intens pe post de grasime atat pentru gatitul acasa cat si in alimentele procesate. Acidul lauric este de asemenea prezent in cantitati reduse si in smantana grasa sau in laptele integral.

Pana in 1998, uleiul de cocos era folosit ca si "unt" pentru popcorn-ul din cinematografe. Pricomigdalele, daca sunt date prin nuca de cocos rasa si uscata, pot avea pana la 6 grame de acid lauric de bucata. Dar din 1960, uleiul de rapita si alte uleiuri vegetale au inlocuit uleiul de cocos in alimentele procesate.

Tatal meu, un naturist foarte familiarizat cu clima tropicala, a spus intotdeauna ca uleiul de cocos este cea mai buna crema pentru protectie solara. Nu am avut niciodata ocazia sa-l incercam intrucat uleiul de cocos nu se vindea in farmacii iar in alta parte era greu de gasit.

Totusi, se pare ca unii oameni chiar considera acest ulei de cocos foarte folositor in combaterea radiatiilor solare, mai ales daca il si mananca. Uleiul iti ofera un strat de luciu uleios, facandu-te sa arati stralucitor. Gradul sau de protectie solara este 4 si poate bloca pana la 20 la suta din radiatiile UV.

Sfatul oferit pe blog-uri este sa fie lasat sa intre in piele cu cateva minute inainte de expunerea la soare. In cazul arsurilor, uleiul de cocos poate usura durerea, poate preveni basicile si reda o culoare naturala zonei arse de soare. (Passionatehomemaking.com/2009/04/natural-sunscreen-choices.html)

Se estimeaza ca 10% din recifurile de corali din intreaga lume sunt amenintate de cele 4.000 pana la 6.000 de tone de crema pentru protectie solara spalata anual de pe corpurile inotatorilor. Chimicalele folosite in cremele de corp din comert pot trezi virusi in stare latenta din algele simbiotice care traiesc in recifurile de corali. (News.nationalgeographic.com/news/2008/01/080129-sunscreen-coral.html) Uleiul de cocos este antiviral. Poate oare acesta sa fie un mod excelent de a proteja recifurile de corali?

Doamna Mary G. Enig, doctoranda la Fundatia The Weston A. Price din Washington, sugereaza ca adultii sa consume intre 10 si 20 de grame de ulei de cocos pe zi, cantitate continuta de aproximativ trei linguri de ulei de cocos sau doua-trei pricomigdale cu cocos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Știință