Ministrul ungar de Externe: Soros urmăreşte să doboare guvernul Orban

La trei săptămâni după ce Ungaria a anunţat că lansează o campanie de suprimare a tuturor ONG-urilor finanţate de George Soros, ministrul ungar de externe a declarat pentru RT că activităţile ONG-urilor finanţate de Soros în ţara sa sunt antidemocratice deoarece urmăresc să submineze guvernul de la Budapesta.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Soros „ar dori ca acest guvern să eşueze deoarece nu îi place abordarea noastră, nu îi plac politicile noastre”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RT. „Găsim că este foarte anti-democratic atunci când cineva din străinătate ar dori să influenţeze alegătorii ungari în privinţa persoanei pe care să o aleagă”, a susţinut el. Cu câteva zile înaintea interviului, Parlamentul ungar a început să discute un proiect de lege care va permite autorităţilor să verifice directorii executivi ai ONG-urilor şi să ceară rapoarte detaliate despre donaţiile primite din afara ţării.

După cum s-a raportat la începutul acestei luni, preşedintele Partidului ungar de guvernământ Fidesz, Szilard Nemeth, a declarat că „aceste organizaţii trebuie să fie împinse înapoi cu toate instrumentele disponibile şi cred că trebuie să fie eliminate; acum consider că condiţiile internaţionale sunt potrivite pentru acest lucru, după alegerea noului preşedinte [american Donald Trump]”. În septembrie 2016, Nemeth, care este de asemenea vicepreşedinte al Comitetului ungar pentru Securitate Naţională, a prezentat o listă cu 22 de ONG-uri „care au legătură cu reţeaua lui Soros pentru ca aceste organizaţii să fie verificate”.

Ministrul ungar de externe Szijjarto a declarat că este evident dreptul ţării sale de a se proteja de influenţă externă. „Acest lucru l-am auzit de multe ori din partea SUA în ultimele câteva luni – că influenţa externă este atât de periculoasă... Aşadar, este un bun motiv – dacă aceasta este poziţia americanilor, poate fi de asemenea şi poziţia noastră”.

Ca urmare a politicii deschise a Germaniei în faţa imigranţilor, Ungaria a devenit în 2016 un coridor principal pentru sute de mii de imigranţi şi refugiaţi dornici să ajungă în ţările nord-europene. Guvernul ungar, condus de premierul anti-establishment Viktor Orban, a răspuns prin ridicarea de garduri de-a lungul graniţelor Ungariei şi introducerea unor controale de frontieră mai stricte. Budapesta a refuzat în mod constant cotele obligatorii ale UE privind relocalizarea refugiaţilor, susţinând că acestea reprezintă o lovitură pentru suveranitatea statelor membre. Szijjarto a citat rapoarte ale agenţiilor de spionaj care susţin că „există organizaţii care au ajutat imigranţii ilegali să găsească modalităţi de a intra în Ungaria, i-au ajutat să afle cum ar putea să ne încalce frontierele, să afle cum să depună cerere pentru azil; aceste rapoarte au susţinut că George Soros s-a aflat în spatele acestor organizaţii.

Ţările aflate în estul şi sudul Ungariei sunt îngrijorate de asemenea în legătură cu operaţiunile lui Soros. În Macedonia, a fost lansată o organizaţie numită Stop Operation Soros (SOS). Fondatorul ei, Nikola Srbov, l-a acuzat pe Soros că deturnează societatea civilă, cerând susţinătorilor să „lupte împotriva neclintirii din sectorul civil, care este divizat şi condus de Soros”, a conform ziarului Vecer.

În 2015, procurorii ruşi au etichetat Open Society Foundation (OSF) şi Assistance Foundation a Open Society Institute – ambele conduse de Soros – ca fiind ameninţări la ordinea constituţională şi securitatea naţională a Rusiei, şi le-au interzis să mai acorde fonduri partenerilor ruşi. Grupurile conduse de Soros au mai fost acuzate că se amestecă în problemele Ucrainei şi că au susţinut protestele de pe Euromaidan din 2013, care au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, cu ajutorul SUA.