Ungaria ar putea lansa o campanie de suprimare a tuturor organizaţiilor finanţate de Soros

Ungaria a anunţat că plănuieşte să ia măsuri împotriva organizaţiilor nonguvernamentale asociate cu miliardarul George Soros, întrucât Donald Trump va ocupa Biroul Oval.
Miliardarul George Soros
Miliardarul George Soros (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Membră a Uniunii Europene şi ţara nativă a lui Soros, Ungaria a susţinut că va folosi “toate instrumentele aflate la dispoziţie” pentru “a înlătura” ONG-urile finanţate de George Soros, care “servesc [obiectivelor] capitaliştilor globali”, a declarat reporterilor, marţi, Szilard Nemeth, vicepreşedinte al partidului ungar de guvernământ Fidesz.

Nimeni nu a răspuns apelurilor telefonice adresate de către Bloomberg News organizaţiei Open Society Institute, cu sediul în Budapesta.

“Simt că există o oportunitate pentru acest lucru, pe plan internaţional”, ca urmare a alegerii lui Trump, a declarat Nemeth, fiind citat de serviciul ungar de ştiri de stat MTI. Legiuitorii ungari vor începe să dezbată un proiect de lege pentru a permite autorităţilor să verifice directorii de ONG-uri, conform agendei legislative a Parlamentului din Budapesta.

Viktor Orban a fost primul lider european care a susţinut public campania lui Trump şi aparent a fost invitat de preşedintele ales american să viziteze SUA. Orban a ignorat criticile venite din partea Comisiei Europene şi a administraţiei preşedintelui Barack Obama pentru crearea unui auto-denumit “stat închis” modelat după regimuri totalitare precum China, Turcia sau Rusia.

În 2014, Orban a ordonat personal agenţiei de stat pentru audit să ancheteze fundaţiile finanţate de Norvegia şi a declarat că grupurile societăţii civile finanţate din afara ţării erau acoperiri pentru “activiştii politici plătiţi”. Ca urmare a victoriei lui Trump, preşedintele ungar s-a simţit îmboldit să critice şi mai mult structurile establishmentului european şi a susţinătorilor săi cheie.

Orban şi administraţia sa au menţionat în repetate rânduri ONG-urile susţinute de Soros, un susţinător proeminent al clanului Clinton şi al Partidului Democrat.

Orban nu este singur: Trump l-a acuzat de asemenea pe miliardarul de 86 de ani că face parte dintr-o “structură globală de putere care este responsabilă pentru decizii economice care au dus la jefuirea clasei muncitoare, care ne-au jefuit ţara [SUA, n.r.] de avere şi care îndeasă bani în buzunarele unui grup mic de corporaţii masive şi entităţi politice”.

Într-o reclamă pre-electorală, Orban a prezentat imagini cu Soros alături de preşedinta Federal Reserve, Janet Yellen, şi directorul general al Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein. Liga Anti-Defăimare a criticat reclama pentru că a abordat “subiecte pe care anti-semiţii le-au folosit timp de secole”.

De atunci lucrurile s-au schimbat, totuşi, şi Trump a numit în administrtaţia sa doi membri proeminenţi ai Goldman, Steven Mnuchin şi Gary Cohn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe