Ministrul turc de Externe: Trump ar lucra la extrădarea lui Fethullah Gulen

Fehtullah Gulen
Fehtullah Gulen (Getty Images)

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică faptul că preşedintele american Donald Trump ar lucra la extrădarea clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, fiind acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia în 2016, potrivit Zero Hedge.

Remarcile ministrului turc au avut loc la aproximativ o lună după ce au apărut speculaţii că preşedintele Trump – ca parte a eforturilor de a reduce tensiunile dintre Statele Unite şi Turcia şi de a calma Ankara în legătură cu dezvăluirile legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi în Consulatul saudit din Istanbul – ar pregăti în linişte extrădarea lui Gulen.

“Trump i-a declarat lui Erdogan că lucrează la extrădarea lui Gulen şi a altor persoane”, a afirmat Cavusoglu, duminică, la o conferinţă în Doha, făcând referire la summitul G20 de acum 2 săptămâni din Argentina, în marja căruia cei doi lideri au avut o întâlnire.

La mijlocul lunii noiembrie, NBC News a raportat că administraţia de la Casa Albă căuta modalităţi pentru a-l extrăda pe Gulen din SUA cu scopul de a linişti Turcia cu privire la uciderea lui Khashoggi şi să relaxeze presiunea asupra guvernului din Riad. Potrivit raportului, oficiali ai administraţiei Trump ar fi cerut agenţiilor federale să examineze căile legale pentru extrădarea clericului exilat. Iar acum, se pare că în pofida negărilor Casei Albe, au avut loc într-adevăr astfel de negocieri.

Gulen, în vârstă de 77 de ani – pe care Erdogan l-a acuzat în ultimul deceniu de crearea unui “guvern în umbră” cu scopul de a pune la cale alungarea sa de la putere şi pe care l-a folosit ca ţap ispăşitor pentru a lansa o campanie de suprimare fără precedent a întregii opoziţii din ţară – a devenit o figură şi mai controversată în Turcia după ce Erdogan l-a acuzat de orchestrarea puciului din 2016. Gulen a negat orice rol în acel eveniment.

Procurorul american Robert Mueller a dezvăluit la începutul acestei luni detalii suplimentare privind eforturile fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn de a muşamaliza extinderea legăturilor sale cu guvernul Turciei în perioada în care era oficial de top al campaniei prezidenţiale a lui Trump şi în perioada de tranziţie a noii administraţii americane. Documentele au susţinut că un element cheie al activităţii lui Flynn în favoarea Turciei a implicat eforturle guvernului de a-l extrăda pe Gulen din SUA. Flynn a început să lucreze pentru Ankara la aproximativ o lună după puciul din iulie 2016 din Turcia.

NBC News a precizat anterior că echipa lui Mueller analizează dacă Flynn s-a întâlnit cu înalt oficiali turci în decembrie 2016 cu scopul de a discuta despre un posibil acord potrivit căruia Flynn, după ce ar fi ajuns la Casa Albă, urma să fie plătit pentru a orchestra returnarea lui Gulen în Turcia.

Un alt element de tensiune în relaţiile dintre Washington şi Ankara l-a reprezentat pastorul american Andrew Brunson, care a fost arestat şi închis în Turcia după ce a fost acuzat, printre altele, că ar fi ajutat susţinători ai lui Gulen. Detenţia lui Brunson a declanşat o dispută diplomatică prelungită între cele două ţări, care s-a finalizat pe cale amicală în octombrie 2018 prin eliberarea pastorului, care a petrecut aproximativ 2 ani în detenţie în Turcia. Pentru a-l deteremina pe Erdogan să îl elibereze pe pastor, administraţia Trump a impus unele sancţiuni împotriva Ankarei, iar situaţia tensionată a condus la devalorizarea lirei turceşti în acea perioadă.