Turcia acuză SUA că închide ochii cu privire la uciderea jurnalistului Khashoggi de către saudiţi

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Turcia a acuzat SUA, miercuri, că încearcă să închidă ochii cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, şi a etichetat comentariile preşedintelui american Donald Trump în această problemă ca fiind “comice”, potrivit Reuters.

Trump a promis marţi că va rămâne un “partener ferm” al Arabiei Saudite, în pofida faptului că s-ar putea ca prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman să fi ştiut de planul de asasinare a lui Khashoggi, un rezident american şi editorialist al publicaţiei The Washington Post.

Referitor la posibilitatea ca prinţul Mohammed să fi avut un rol în acea crimă, Trump a susţinut: “Poate a avut, poate nu a avut”. Comentariile sale au contrazis CIA, care consideră că moartea lui Khashoggi a fost ordonată în mod direct de prinţul moştenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite.

Numan Kurtulmus, vicepreşedinte al partidului Dreptate şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a respins afirmaţia lui Trump. “Declaraţia de ieri este o declaraţie comică”, a precizat el la TRT Haber.

“Nu este posibil ca o agenţie de informaţii precum CIA, care ştie până şi culoarea blănii unei pisici care se plimbă prin grădina consulatului saudit... să nu ştie cine a dat acest ordin. Acest lucru nu este credibil nici de opinia publică americană şi nici de opinia publică mondială”, a susţinut Kurtulmus.

De la uciderea lui Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul în luna octombrie, Turcia a declarat în repetate rânduri că ordinul a venit de la “cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit, deşi nu l-a acuzat în mod direct pe prinţul Mohammed.

Arabia Saudită a negat faptul că prinţul moştenitor ar fi ordonat asasinatul. După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, Riadul a susţinut că jurnalistul a fost ucis şi că trupul său a fost dezmembrat când au eşuat “negocierile” de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită.

Trump a declarat că Arabia Saudită, un producător major de petrol, a fost un partener de afaceri important şi un “mare aliat” în lupta împotriva puterii iraniene în Orientul Mijlociu.

După o întâlnire cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Washington, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Ankara nu este complet mulţumită de cooperarea cu Arabia Saudită în legătură în această problemă.

Cavusoglu a mai declarat că s-ar putea ca Ankara să ceară ca ONU să demareze o anchetă oficială, dacă cooperarea sa cu Riadul în cazul uciderii lui Khashoggi ajunge în impas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe