HRW cere investigarea prinţului moştenitor saudit în cazul Khashoggi şi pentru presupuse crime de război în Yemen

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite (Getty Images)

Human Rights Watch a cerut Argentinei să folosească o clauză din Constituţia sa privind crimele de război pentru a investiga rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS) în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, precum şi pentru posibile crime împotriva umanităţii în Yemen, potrivit Deutsche Welle.

Constituţia Argentinei prevede jurisdicţia universală pentru crime de război şi tortură. Acest lucru înseamnă că autorităţile judiciare pot investiga şi urmări în instanţă aceste crime indiferent unde au fost comise.

Human Rights Watch (HRW) a susţinut că cererea a fost trimisă judecătorului federal Ariel Lijo. Nici biroul lui Lijo şi nici biroul procurorului public al Argentinei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Sarah Leah Whitson, directorul HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a precizat că grupul internaţional pentru drepturile omului a dus cazul în Argentina deoarece prinţul Mohammed va participa în această săptămână la deschiderea summitului G20 din Buenos Aires.

“Am trimis procurorilor argentinieni aceste informaţii cu speranţa că ei vor investiga complicitatea şi responsabilitatea lui MbS faţă de posibile crime de război comise în Yemen şi, de asemenea, pentru torturarea civililor, inclusiv a lui Jamal Khashoggi”, a susţinut Whitson pentru Reuters.

Citând surse judiciare, mass media argentiniană a precizat că este improbabil ca autorităţile locale să preia cazul împotriva lui MbS, liderul de facto al Arabiei Saudite.

Uciderea lui Khashoggi – editorialist la Washington Post, rezident american şi critic al prinţului moştenitor – în Consulatul saudit din Istanbul în urmă cu şase săptămâni a dus la deteriorarea legăturilor Arabiei SAudite cu Occidentul şi a afectat imaginea prinţului în străinătate.

Diverse naţiuni occidentale cer de asemenea încetarea campaniei militare conduse de saudiţi în Yemen, campanie care a fost lansată de prinţul Mohammed.

Arabia Saudită a negat faptul că prinţul moştenitor ar fi ordonat asasinatul. După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, Riadul a susţinut că jurnalistul a fost ucis şi că trupul său a fost dezmembrat când au eşuat “negocierile” de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită.

Totodată, săptămâna trecută, Turcia a acuzat SUA că încearcă să "închidă ochii" cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Remarcile au fost făcute după ce preşedintele american Donald Trump a promis că va rămâne un “partener ferm” al Arabiei Saudite, în pofida faptului că s-ar putea ca prinţul moştenitor saudit să fi ştiut de planul de asasinare a lui Khashoggi.

De altfel, de la uciderea lui Khashoggi în Istanbul în luna octombrie, Ankara a declarat în repetate rânduri că ordinul a venit de la “cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit, deşi nu l-a acuzat în mod direct pe prinţul Mohammed.