Ministrul Muncii: Noi suntem oameni responsabili. Acum nu avem resurse pentru dublarea alocaţiilor la copii

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, marţi, la Adevărul Live, la scurt timp după ce şeful statului a promulgat proiectul de lege al PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii, că pe moment nu există resurse în buget cu care să se poată acoperi fondurile necesare acestei majorări. Ministrul a adăugat că măsura va fi aplicată probabil după rectificarea bugetară din această vară.

"Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie", a afirmat Violeta Alexandru, citată de Agerpres.

În plus, ministrul Muncii a punctat că nu trebuie să existe niciun dubiu "asupra înţelegerii totale pe care o avem cu privire la necesitatea creşterii alocaţiilor", însă pe moment nu există resurse bugetare adecvate pentru a putea fi materializată măsura.

"Cu toate acestea, pentru că legea a fost adoptată după momentul în care noi conturasem, definitivasem bugetul, iar el a fost promulgat de preşedinte, avem datoria să găsim resurse în buget cu care să se poată acoperi aceste fonduri. În acest moment nu sunt, pentru că ea a apărut după ce bugetul a fost promulgat. Prin urmare, cred că soluţia înţeleaptă este ca aceste resurse să fie găsite de urgenţă la momentul rectificării bugetare, (astfel ca măsura să fie aplicată, n.r.) din vară, în a doua parte a anului. Avem toată disponibilitatea ca legea să se aplice, pentru că ne dăm seama de importanţa subiectului şi am pledat pentru acest lucru în ultimii ani, cu rezultate vizibile, însă nu se poate face peste noapte, chiar nu se poate face peste noapte", a afirmat Violeta Alexandru.

Remarcile ministrului vin în contextul în care Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, proiectul de lege al PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

La finele săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban anunţa, după consultări cu şeful statului la Palatul Cotroceni, că ia în calcul prorogarea termenului la care vor fi dublate alocaţiile.

"Poziţia preşedintelui e firească, v-am spus că intenţia domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie încât şi dacă am vrea, nu am putea să majorăm alocaţiile. Cel mai probabil soluţia pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare până vom avea posibilitatea de a asigura resurse necesare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se pot face lucrurile acestea decât la rectificare bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie", a declarat atunci Orban. Mai multe detalii aici