Iohannis a dat undă verde dublării alocaţiilor pentru copii. Orban ia în calcul să amâne aplicarea legii

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban in sedinta de Guvern
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban in sedinta de Guvern (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, proiectul de lege al PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

La finele săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban anunţa, după consultări cu şeful statului la Palatul Cotroceni, că ia în calcul prorogarea termenului la care vor fi dublate alocaţiile.

"Poziţia preşedintelui e firească, v-am spus că intenţia domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie încât şi dacă am vrea, nu am putea să majorăm alocaţiile. Cel mai probabil soluţia pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare până vom avea posibilitatea de a asigura resurse necesare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se pot face lucrurile acestea decât la rectificare bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie", a declarat atunci Orban.

Şeful Guvernului a subliniat că sensul discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele converge spre această soluţie de prorogare.

Reamintim că preşedintele a declarat, joi, că nu intenţionează să refuze promulgarea legii privind dublarea alocaţiei pentru copii, precizând însă că aceasta se află încă în analiză şi în aşteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului.

"Proiectul de lege a ajuns la mine şi are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză şi, într-adevăr, se află în analiză şi în aşteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului, fiindcă aici vorbim despre nişte sume care nu sunt prinse în buget şi atunci Guvernul va trebui să vină cu soluţii pentru a vedea cum se poate continua. Dar repet, la momentul acesta, nu intenţionez să refuz promulgarea", a punctat Iohannis.

Întrebat de un reporter dacă, având în vedere că ministrul de Finanţe spunea că nu va creşte deficitul, nu vor creşte taxe, pentru ca aceste alocaţii să fie dublate, i s-a explicat de unde ar putea să fie tăiate cheltuieli, pentru că aceasta pare a fi singura soluţie, preşedintele a replicat:

"Există variante, cu siguranţă, însă trebuie să fim foarte realişti. Prima rectificare de buget, deci o rectificare înseamnă să se mute bani de la un capitol la altul, se poate face abia la mijlocul anului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne