Ministrul Mediului anunţă controale în Pădurea Băneasa: "Merg să ne asigurăm că nu a fost tăiat niciun copac ilegal"

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că va merge în Pădurea Băneasa, după ce societatea civilă a semnalat că acolo se taie sute de arbori sănătoşi şi că, marţi, Corpul de control din subordine va verifica legalitatea defrişărilor semnalate în ultima perioadă. Referindu-se la tăierile din pădurea Băneasa, Alexe a mai opinat că pădurile din jurul oraşelor dispar peste noapte.

„Nu cred că din păcate în România pădurile fie din jurul oraşelor, fie din ţară, dispar peste noapte. În cazul pădurii Băneasa cred că exploatarea e începută mai demult, pentru că am primit şi eu ca şi dvs. foarte multe sesizări. Aceasta este harta pădurii. Din 1.343 de hectare cât are astăzi pădurea Băneasa, 63% din suprafaţa ei este proprietate privată, doar 37% este proprietate publică a statului administrată de Romsilva. (...) Astăzi, chiar dacă proprietarii privaţi au obligaţii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile oraşe, cum este şi Bucureştiul, aceste păduri să aibă rol de protecţie. Şi o să vedeţi că în perioada următoare şi pe dvs. şi pe bucureşteni o să-i surprindem plăcut numai cu veşti bune”, a declarat Costel Alexe, luni seară, la Digi24.

„Miercuri dimineaţă merg personal în pădurea de la Băneasa, pentru că vreau să văd încă o dată ce au constatat colegii mei din Garda Forestieră Bucureşti. Mâine merge pe teren o echipă a Corpului de control al ministrului, să ne asigurăm că nu a fost tăiat niciun copac ilegal şi, evident, măsurile care vor fi luate cu aceste păduri vi le voi comunica miercuri”, a adăugat ministrul Mediului.

Declaraţiile lui Costel Alexe vin în contextul în care fundaţia Eco Civica a semnalat că a fost emisă Autorizaţie de exploatare pe 24 ha din pădurea Băneasa: respectiv rărituri, urmate de igienă etc., însă ceea ce se întâmplă în pădure nu pare a fi legal, fiind tăiaţi mai mulţi arbori sănătoşi tun.

"Pădurea Băneasa între minciună şi adevăr!

În ultimele zile au apărut discuţii aprinse pe tăierea de arbori.
Colaboratorii noştri din zonă ne ţin la curent cu tot ce mişcă în pădure.

Cu toate acestea, am fost să verificăm cu ochii noştri.
Am fost însoţiţi şi de inginerul silvic Octavian Berceanu.

Ce-am constatat este foarte îngrijorător.
Este emisă Autorizaţie de exploatare pe 24 ha din pădure, rărituri, urmate, normal, de igienă etc.

Sunt marcaţi, spre tăiere, 1649 arbori şi un volum de 576 metri cubi.
Ce se-ntâmplă în pădure nu prea e legal.

Din sute de arbori tăiaţi, nu am depistat decât doi arbori uscaţi, în rest toţi erau sănătoşi tun.
Răriturile şi celelalte lucrări de igienă s-au făcut numai pe arbori sănătoşi.

Culmea e că arborii vechi, căzuţi la pământ, deja putreziţi de când au căzut, nu au fost extraşi din pădure, crăcile căzute în mod natural erau tot în pădure.

Lucrările aprobate prin Autorizaţie nu au făcut altceva decât o mascare a extragerii lemnului sănătos şi, cum am precizat, uşor vandabil.

De igienizat, întreţinere nici vorbă.
Mai rău am făcut pădurii în care au rămas arbori uscaţi, arbori putreziţi, plin de crăci căzute.

Lăstarii, daţi din trupul principal sau pe lângă trupul principal, erau integri şi tocmai aceştia ar fi trebuit extraşi.
Dar lăstărişul nu este vandabil.

Am întâlnit şi marcaj pe cioată al cărei arbore se prăbuşise natural, de ceva timp.
De ce era marcată?
Pentru că în locul acelui arbore putrezit s-a extras unul sănătos.

Astfel coloanele de buşteni tăiaţi ating vreo 500 m lungime!
Aţi înţeles şmecheria?
Zic că întreţin dar marchează numai lemn sănătos.

1600 de arbori tăiaţi, cam cât pt un parc de 25 ha, asta sună a crimă de mediu pentru un oraş poluat ca Bucureştiul.
Vom informa şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor despre constatările noastre.", este mesajul postat pe pagina de facebook a Eco-Civica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne