Ministrul francez de Interne vine în România: "Franţa nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa"

Ministrul francez de interne, Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
11.09.2012

Franţa "nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa", a declarat marţi, referitor la dosarul ţiganilor, ministrul francez de Interne Manuel Valls. El este aşteptat miercuri în România împreună cu Bernard Cazeneuve, ministrul francez al Afacerilor Externe.

"În prezent, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a declarat el pentru posturile tv BFM şi RMC.

Franţa "are partea sa în materie de azil, în materie de inserţie, dar mesajul este clar - fermitatea", a adăugat Manuel Valls.

"Fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere" în ţara lor, a mai spus ministrul, recunoscând totuşi că există "şi alţii care au sosit".

"Rezolvarea problemei

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat în weekend că ministrul francez de Interne, Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve vin miercuri în România pentru a discuta situaţia ţiganilor şi a aborda problema acestora chiar "la sursă".

"De miercuri, ministrul de Interne şi ministrul Afacerilor Europene vor fi în România, pentru ca această problemă să fie tratată la sursă", a declarat Hollande duminică, în cadrul unei declaraţii făcute la postul de televiziune privat TF1.

"Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate" şi nici să vină în Franţa "pentru a se refugia în condiţiile în care nu pot susţine o activitate economică", a adăugat preşedintele.

"Există 15.000 de ţigani în Franţa şi nu au venit în patru luni", a mai spus Hollande, luându-i apărarea ministrului de Interne, care a fost criticat în Franţa pentru hotărârea lui de a desfiinţa taberele ilegale ale romilor, pe baza unor decizii judecătoreşti.

Sute de ţigani au fost evacuaţi de poliţie în ultimele săptămâni din taberele ilegale din Franţa, ceea ce a provocat proteste din partea reprezentanţilor romilor, a unor asociaţii şi a unui partid de stânga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor