Şova: Romii la care face referire Francois Hollande sunt cetăţeni europeni

Epoch Times România
10.09.2012

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a explicat luni că problema romilor care emigrează în Franţa ”este o problemă foarte importantă pentru România” susţinând că ”romii, la care face referire Francois Hollande, sunt cetăţeni europeni ca toţi ceilalţi”.

”Cred că problema romilor este o problemă foarte importantă a României şi este în acelaşi timp şi o problemă importantă a Uniunii Europene. În mod evident, romii n-au fost niciodată alungaţi din România, ceea ce nu este mai puţin adevărat însă este că au o situaţie economică foarte precară. Este, de asemenea, faptul că accesul lor la educaţie este destul de limitat. Mi-e greu să-mi dau seama dacă asta se datorează în principal statului sau în principal lor”, a spus Dan Şova la RFI.


Acesta a mai explicat că ”în perioada următoare preocuparea guvernamentală şi politică în general trebuie să se orienteze spre integrarea acestei comunităţi în masa mare a populaţiei româneşti şi bineînţeles că în Uniunea Europeană”, precizând astfel că ”să nu uităm că romii, la care face referire Francois Hollande, sunt cetăţeni europeni ca toţi ceilalţi”.

Şova mai susţine că ”este normal să se abordeze în principal în ţara de unde provine ca origine o anumită minoritate” şi a mai spus că ”minoritatea romă are origini în România, Ungaria, Cehia, în Slovacia, în Bulgaria”.


”Deci, pentru fiecare ţară trebuie abordată punctual problema care determină această populaţie să migreze masiv”, a mai spus pesedistul.


Cât despre vizita în România a celor doi miniştrii francezi , Manuel Valls- ministrul de Interne respectiv Bernard Cazeneuve- ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care vor discuta despre situaţia romilor, Şova precizează că speră ”să avem rezultate pozitive, adică să existe puncte de vedere comune între miniştrii francezi şi miniştrii români şi să înceapă un plan pentru redresarea situaţiei romilor”

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat într-un interviu pentru postul TF1 că ”nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate, şi să vină în Franţa pentru a se refugia, în condiţiile în care ele nu pot susţine o activitate economică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor