Ministrul de Externe polonez acuză UE de standarde duble

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz
Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz (Getty Images)
Andrei Popescu
20.06.2019

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a acuzat Uniunea Europeană că menţine un dublu standard în ceea ce priveşte procedurile de sancţionare după restructurarea sectorului judiciar al Poloniei de către partidul Lege şi Justiţie (PiS), potrivit Deutsche Welle.

Czaputowicz a ţinut, marţi, un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin despre “Viziunea Poloniei asupra unei Europene care se unifică”. Deşi discursul a păstrat un ton diplomatic, în secţiunea de întrebări şi răspunsuri oficialul polonez a apărat în mod agresiv noile politici prin care judecătorii sunt monitorizaţi de guvern.

“În Uniunea Europeană, sunt aplicate două standarde diferite şi nu suntem de acord cu această diviziune”, a precizat Czaputowicz, înainte să menţioneze câteva cazuri în care state membre mai mari, în special Germania şi Franţa, au încălcat reglementările UE.

În luna aprilie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială Poloniei cu privire la “noul regim disciplinar pentru judecători”, care, potrivit UE, eşuează să protejeze judecătorii de controlul politic şi să garanteze independenţa şi imparţialitatea Curţii Supreme.

În Berlin, Czaputowicz a susţinut că alte state membre nu împărtăşesc viziunile Comisiei Europene şi că toate deciziile luate până acum de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) au fost respectate de Polonia.

Vizita în Berlin are loc după ce guvernul polonez condus de PiS a fost forţat să modificie o lege adoptată anul trecut care a redus vârsta de pensionare obligatorie pentru judecătorii Curţii Supreme, practic forţându-i pe unii dintre ei să se retragă imediat din funcţii. Guvernul a cedat după o serie de proteste ale cetăţenilor şi ale multor judecători care au continuat să lucreze, precum şi ca urmare a unei decizii date de CJUE.

Czaputowicz a precizat că Polonia a respectat toate deciziile CJUE: “Am fost convinşi că avem dreptul să schimbăm vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme. Am considerat că acest lucru este de competenţa statului. Dar am pierdut la CJUE, aşadar am restabilit vârsta de pensionare”.

Oficialul polonez a mai declarat că depinde de UE să ia o decizie finală în ceea ce priveşte celelalte schimbări din sectorul judiciar, lucru care s-ar putea dovedi dificil, deoarece fiecare stat membru s-ar putea opune teoretic, prin veto, unei sancţiuni.

Czaputowicz a citat o decizie luată de CJUE în luna mai, potrivit căreia procurorii de stat germani, care sunt numiţi şi pot fi respinşi de ministrul Justiţiei, nu sunt suficient de independenţi. Drept urmare, CJUE a declarat că procurorii germani nu pot emite mandate de arestare europene.

“Procurorii noştri de stat sunt mult mai independenţi decât cei din Germania deoarece executivul în Germania numeşte în mod direct judecătorii – acest lucru nu ar fi posibil în ţara noastră”, a susţinut el. “Ei sunt politizaţi. Există diferite soluţii în Uniunea Europeană, aşadar este imposibil să se spună că o soluţie sau alta este greşită”.

În plus, Czaputowicz a mai menţionat că Franţa a încălcat reglementările UE în politica fiscală. “Este periculos ce face Franţa, depăşind bugetul de stat şi creând deficite mari?”, a întrebat el. “Da, este periculos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor