Ministerul de Externe rus: S-ar putea ca Trump să nu îşi încheie mandatul

Este posibil ca preşedintele american Trump să nu îşi ducă la bun sfârşit mandatul de patru ani, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe. Afirmaţia a fost făcută pe fondul amplificării deteriorării relaţiilor dintre cele două state după evacuarea diplomaţilor din consulatul rus din San Francisco.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

“Nu toţi preşedinţii americani şi-au dus mandatul până la capăt”, a declarat duminică Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, în cadrul emisiunii Voskresni Vecer de la postul de televiziune de stat Rossia-1. “Acest lucru ar merita să fie ţinut minte, ţinând cont de conducerea cu care avem de a face în aceste vremuri de restrişte”.

Comentariile au fost făcute după ce gazda emisiunii, Vladimir Soloviov, a declarat că “niciun preşedinte american nu a ajuns atât de departe”.

Afirmaţia lui Soloviov marchează o îndepărtare semnificativă de tonul adoptat de mass media rusă de stat înainte de alegerea preşedintelui american Donald Trump.

Emisiunea a fost difuzată la două zile după ce diplomaţii ruşi au eliberat consulatul din San Francisco la solicitarea Departamentului de Stat american. Mişcarea a avut loc după ce Moscova a cerut Ambasadei SUA şi consulatelor din Rusia să îşi reducă în mod semnificativ personalul diplomatic până la 1 septembrie.

Potrivit unei declaraţii publicate de Casa Albă, preşedintele Trump a cerut personal închiderea consulatului rus.

În weekendul trecut, Ministerul rus de Externe a acuzat SUA că a preluat în mod “ostil” controlul asupra Consulatului din San Francisco şi a anexelor ruseşti din Washington D.C. şi New York. Într-o declaraţie publicată duminică, ministerul a cerut returnarea imediată a clădirilor diplomatice confiscate, avertizând că altfel SUA “va purta întreaga vină pentru continua degradare” a relaţiilor bilaterale.

“În prezent, serviciile speciale americane susţinute de poliţie au preluat controlul clădirilor confiscate”, conform declaraţiei Ministerului rus de Externe.

În interviul de duminică, Zaharova a declarat că serviciile speciale americane şi oficiali ai legii au avertizat diplomaţii ruşi că sunt în căutarea unor “explozibili” la Consulatul din San Francisco. Imaginile video publicate de Ministerul rus de Externe pe pagina sa de Facebook aparent arată oficiali FBI în timp ce percheziţionează consulatul din San Francisco.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că percheziţia reprezintă o “reprimare a dreptului internaţional”.

Zaharova i-a spus lui Soloviov că “este incredibil, dar Departamentul de Stat a declarat direct că se aşteaptă să vindem guvernului american acele clădiri”.

La întrebarea cum intenţionează Rusia să răspundă, aceasta a afirmat: “problema nu intră în competenţele mele şi nu este o problemă la care se poate răspunde astăzi”.

“Aceasta este cu siguranţă o zi neagră în istoria diplomaţiei americane”, a concluzionat ea.