Se adânceşte disputa diplomatică ruso-americană: Washingtonul cere Moscovei să închidă consulatul din San Francisco

Continuă disputa ruso-americană din sectorul diplomatic, în cadrul căreia cele două ţări au dispus, în ultimii doi ani, închiderea unor clădiri diplomatice, reduceri de personal şi expulzări de diplomaţi, printre altele.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA. (Wikipedia.org)

SUA a cerut Federaţiei Ruse să închidă consulatul rus din oraşul San Francisco, amplificând o dispută diplomatică aflată deja în desfăşurare după ce Moscova a cerut reducerea semnificativă a personalului diplomatic american în Rusia.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-o declaraţie publicată joi că alte două clădiri diplomatice din Washington şi New York, folosite ca anexe diplomatice, trebuie de asemenea să fie închise.

“În spiritul parităţii invocate de Federaţia Rusă, cerem guvernului rus să închidă Consulatul său General din San Francisco, o anexă a cancelariei în Washington D.C. şi o anexă consulară în New York City”, se precizează în declaraţie, adăugând că aceste clădiri “trebuie închise până la 2 septembrie”.

Mişcarea are loc după un ordin dat luna trecută de Moscova prin care a cerut Washingtonului să îşi reducă personalul diplomatic din Rusia de la 755 la 455 de persoane. Oficialii ruşi au declarat că decizia lor a fost motivată de adoptarea de către Congresul SUA a unei noi legi privind sancţiunile anti-Rusia.

După închiderea clădirii din San Francisco, Rusia va mai deţine pe teritoriul american doar Ambasada din Washington şi alte trei posturi consulare: în Seattle, pe coasta nord-vestică, în Houston, în statul sudic Houston şi în New York City, pe coasta de est.

“SUA speră ca, în întâmpinarea dorinţei Federaţiei Rusiei pentru paritate, putem evita alte acţiuni punitive din partea ambelor părţi şi vom putea atinge obiectivul declarat de preşedinţii noştri: îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările noastre şi o cooperare mai bună în zone de interes reciproc”, a precizat declaraţia Departamentului de Stat.

“SUA este pregătită să ia măsuri suplimentare dacă este necesar şi justificat”, se adaugă în declaraţie.

Ordinul de a închide clădirea diplomatică din San Francisco marchează o amplificare a atacurilor reciproce dintre Moscova şi Washington şi reprezintă o reflectare a stadiului aparent în care se află relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Alegerea preşedintelui american Donald Trump a fost apreciată în mod deschis la Moscova, unde mulţi oficiali au anticipat relaţii mai calde, obiectiv pe care l-a promovat şi Trump în mai multe rânduri.

Totuşi, optimismul s-a diluat, în condiţiile în care administraţia SUA nu a făcut niciunul dintre gesturile conciliatorii concrete cerute de Moscova.

Printre cererile ruşilor a fost returnarea a două complexe diplomatice în Maryland şi New York care au fost închise la ordinul predecesorului lui Trump, Barack Obama, în decembrie 2016. Obama a declarat că mişcarea este un răspuns la presupusa interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale americane din 2016. Unii oficiali americani au susţinut că aceste clădiri diplomatice au fost folosite pentru schimburi de informaţii.

De asemenea, Obama a dispus expulzarea a 35 diplomaţi ruşi.

În luna iulie, după ce a devenit destul de clar că Washingtonul nu va înapoia imediat clădirile diplomatice, Rusia a confiscat o proprietate şi un depozit în Moscova folosite ani de zile de diplomaţii americani.

Presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane şi potenţiale interacţiuni între membrii campaniei lui Trump şi oficiali ruşi sunt subiecte ale investigaţiilor desfăşurate de patru comisii diferite ale Congresului. Atât Moscova, cât şi Trump au negat că a existat o colaborare între cele două părţi pentru a înclina balanţa alegerilor în favoarea candidatului republican.