Milioane de turci participă la un miting al democraţiei şi martirilor în Istanbul

Peste 2 milioane de oameni s-au adunat în Istanbul pentru un miting al “democraţiei şi martirilor” pentru a condamna puciul eşuat din 15-16 iulie din Turcia.
Milioane de turci participă la un miting al martirilor şi democraţiei în Istanbul, 7 august 2016.
Milioane de turci participă la un miting al martirilor şi democraţiei în Istanbul, 7 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.08.2016

Mitingul de sâmbătă din parcul Yenikapi din Istanbul a fost cel mai recent dintr-o serie de evenimente publice promovate de guvernul turc după tentativa de lovitură de stat din 15-16 iulie.

Luând în considerare numărul participanţilor, a fost o demonstraţie cu totul diferită de celelalte din istoria recentă a Turciei. Oamenii au călători cu autobuzele sau trenurile din alte oraşe, formându-se o mare de persoane, bannere şi pancarte. Conform unor estimări numărul manifestanţilor ar fi ajuns la 3 milioane sau chiar mai mult.

Manifestanţii au umplut la refuz parcul Yenikapi şi, după ce politia a închis zona de teama unei supraaglomerări, masele de oameni s-au adunat la porţile şi în jurul parcului.

Manifestanţii s-au adunat în Istanbul nu doar pentru a susţine guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan după puciul eşuat ci şi pentru a protesta împotriva clericului musulman turc Fethullah Gulen, care a locuit în exil în Pennsylvania, SUA, şi care este învinuit de implicare, alături de susţinătorii săi, în lovitura de stat eşuată.

Lăudându-i pe cetăţenii turci care au ieşit pe străzi în noaptea puciului pentru a opri elementele rebele ale armatei să preia controlul asupra ţării, Erdogan a promis că va face presiuni pentru reintroducerea pedepsei cu moartea ca răspuns la ceea ce el a declarat că ar fi apeluri populare pentru această măsură.

Participanţii la miting au provenit din diverse straturi şi grupuri sociale şi politice, de la oameni religioşi şi susţinători ai secularismului, de la susţinători ai guvernului până la susţinători ai opoziţiei.

Rupând tradiţia, liderii opoziţiei Kemal Kilicdaroglu din Partidul Republican al Poporului şi Devlet Bahceli din Partiul Mişcării Naţionaliste au participat la miting şi chiar au luat cuvântul alături de Erdogan şi premierul Binali Yildirim, liderul partidului de guvernământ AKP.

Şeful Statului Major, generalul Hulusi Akar, care a fost răpit în timpul puciului, s-a adresat de asemenea mulţimii de oameni printr-un discurs neplanificat.

Mulţimea de manifestanţi părea să fie formată de o majoritate religioasă pro-guvern.

Cele mai puternice scandări în timpul evenimentului au fost apelurile religioase şi declaraţiile de credinţă.

Una dintre cele mai semnificative absenţe a fost cea a reprezentanţilor Partidului Democrat al Poporului (HDP), un partid pro-kurd care, în ciuda faptului că s-a opus loviturii de stat eşuate, a fost exclus de la recentele mitinguri anti-puci şi i s-a refuzat o invitaţie de către AKP. În ultimul an, guvernul turc a fost prins în campanii militare în sud-estul kurd al Turciei.

“Excluderea HDP este o decizie foarte proastă şi foarte regretabilă; o risipă”, a declarat Hisyar Ozsoy, vicepreşedintele acestui partid. “Guvernul ar fi putut folosi această oportunitate pentru a relansa procesul de pace cu mişcarea kurdă”.

“Este clar faptul că ei încearcă să construiască o alianţă naţionalistă şi, făcând acest lucru, ei urmează logica puciştilor. Această atitudine este rădăcina aproapei fiecărei probleme din Turcia”, a afirmat Ozsoy.

Sentimentele exprimate la miting nu au semnalat o poziţie clară. Unii au criticat mişcarea lui Gulen, iar alţii şi-au exprimat frustrările faţă de suportul slab perceput pentru guvernul turc din partea comunităţii internaţionale şi a Europei după puciul eşuat din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor