Miliardar chinez cere azil politic în SUA: scamatorii ale comuniştilor de la Beijing. Presa mainstream luată de proastă, din nou

Poză pe care miliardarul chinez Guo Wengui a postat-o pe Twitter - faţa sa apare pe un poster cu James Bond
Poză pe care miliardarul chinez Guo Wengui a postat-o pe Twitter - faţa sa apare pe un poster cu James Bond (Twitter)

Guo Wengui, unul dintre copiii teribili ai Chinei (în poza asociată acestui articol pe care Guo însuşi a postat-o pe Twitter şi-a fotoshopat faţa pe un poster cu James Bond), este un exemplar tipic al seriei de miliardari chinezi apăruţi ca ciupercile din împreunarea între Partidul Comunist Chinez şi corifeii globalizării.

Fugit din China în 2015, când campania de epurare politică stârnită de preşedintele Xi Jinping îi bătea la uşă, Guo Wengui locuieşte de la începutul anului la New York, într-un apartament de lux de lângă Central Park, beneficiind de o viză de turist care va expira la sfârşitul anului.

Încă de la începutul şederii sale la New York, în ciuda tuturor scandalurilor care au zguduit presa americană de la investirea lui Donald Trump, Guo a reuşit să atragă atenţia asupra propriei persoane cu ajutorul unor interviuri care au şocat sau stârnit scandaluri. În unul dintre ele, acordat Epoch Times, Guo a avut curajul să vorbească deschis despre industria de recoltare de organe pe care regimul de la Beijing a organizat-o în 1999 şi care a făcut peste un milion de victime.

Au urmat interviuri la Vocea Americii – care au stârnit adevărate scandaluri – şi apoi o ploaie de acuzaţii de corupţie pe care Guo Wengui le-a făcut la adresa garniturii de lideri aflaţi la butoane în China acum – faţă de care, paradoxal, Guo îşi declarase în prealabil sprijinul.

Pentru a înţelege comportamentul aparent schizoid al lui Guo Wengui trebuie menţionat un lucru mai puţin discutat în presa mainstream – la vârful Partidului Comunist Chinez, de peste 4 ani, are loc un război pe cât de ascuns pe atât de dur, între două facţiuni rivale.

Ascensiunea la putere a actualului preşedinte, Xi Jinping, în 2013, a deranjat o reţea de putere şi interese – numită banda din Shanghai - formată din super-duri comunişti coagulaţi obscur în jurul fostului dictator comunist chinez Jiang Zemin. Aceştia au fost atât de iritaţi de apariţia lui Xi Jinping pe firmamentul politic al Chinei, încât la învestirea noului preşedinte, au început să organizeze lovituri de stat pentru a-l înlocui cu un fost magnat comunist, Bo Xilai.

Pentru a-şi asigura supravieţuirea, Xi Jinping a răspuns organizând o epurare masivă în Partid, deghizată sub forma luptei anti-corupţie – cu ajutorul căreia şi-a băgat mulţi dintre inamicii politici la închisoare.

În 2015 campania de epurare a lui Xi Jinping rădea nume mari din comunitatea serviciilor şi Securităţii Statului. La momentul respectiv au intrat la închisoare ţarul securităţii – Zhou Yongkang – şi primul spion al Chinei, Ma Jian – care fusese unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai lui Guo Wengui - care a sesizat ameninţarea şi s-a făcut pierdut.

Până atunci, Guo, acţionarul majoritar al Beijing Zenith Holdings şi a altor companii, un produs tipic al comunismului chinez cu caracteristici de junglă, era cunoscut drept "perechea de mănuşi albe" – ocupându-se cu spălarea de bani pentru funcţionarii comunişti de rang înalt, care nu erau direct implicaţi în marile scheme de corupţie din China, ci foloseau intermediari.

Guo Wengui este în special cunoscut pentru protecţia pe care o avea din partea fostului vicepreşedinte Zeng Qinghong, unul dintre oamenii de încredere ai liderului bandei din Shanghai, Jiang Zemin.

Aşa că nu este de mirare că Guo Wengui atacă acum, de la New York, un om considerat vârful de lance al campaniei anti corupţie din China – Wang Qishan.

În timpul şederii sale la New York, Guo Wengui a făcut numeroase învinuiri la adresa lui Wang Qishan şi a familiei sale - unele dintre ele care sunau mai degrabă a calomnii groase. Ca urmare împotriva lui Guo Wengui au început deja mai multe procese atât în China cât şi la New York.

Aşa că săptămâna aceasta se derulează un alt episod al dramei de PR organizate de banda din Shanghai – şi anume cererea de azil politic depusă de Guo Wengui în SUA.

Momentul ales de Guo Wengui pentru cererea sa de azil politic în SUA nu este nici el întâmplător: săptămâna aceasta Xi Jinping era în centrul scenei internaţionale, înconjurat de lideri ai comunităţii internaţionale cu ocazia summitului BRICS care s-a ţinut în Xiamen.

Pe de altă parte, cu tot ajutorul pe care media americană – naivă sau implicată – îl acordă scamatoriilor de PR ale durilor de la Beijing, valurile făcute de fostul rechin imobiliar în presă americană nu răzbat până la Beijing.

Xi Jinping este deja suficient de bine înfipt la butoanele Chinei şi a început, din 2017, un alt mare asalt – asupra sectorului financiar al Chinei, cel care asigură resursele unei mari părţi din elita coruptă a Chinei – şi nu numai.