Mii de sârbi protestează împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale

Mii de sârbi, majoritatea tineri, s-au adunat joi în Belgrad şi în alte oraşe din ţară, pentru a protesta - a patra seară consecutiv - împotriva alegerii premierului Aleksandar Vucic în funcţia de preşedinte al Serbiei.
Manifestanţii mărşăluiesc în Belgrad împotriva alegerii lui Aleksandar Vucic ca preşedinte al Serbiei, 6 aprilie 2017.
Manifestanţii mărşăluiesc în Belgrad împotriva alegerii lui Aleksandar Vucic ca preşedinte al Serbiei, 6 aprilie 2017. (Captură Foto)

Manifestanţii - în principal elevi de liceu şi studenţi - au mărşăluit timp de câteva ore pe străzile din centrul Belgradului, suflând în fluiere şi trompete şi afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Jos cu dictatura”, “Libertatea mass mediei” şi “Nu dorim muncă ieftină”.

Protestatariii s-au oprit în faţa sediului televiziunii de stat pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de raportarea părtinitoare a ştirilor.

Totodată, grupurile din opoziţie susţin că alegerile din 2 aprilie au fost marcate de nereguli majore, inclusiv acordarea de mite, intimidarea alegătorilor sau amestecul mass mediei.

Proteste similare au fost organizate şi în alte oraşe sârbe. Protestul din Belgrad s-a sfârşit după patru ore, iar altele sunt programate să aibă loc vineri şi sâmbătă.

După ce a câştigat 55% dintre voturi, Vucic va continua să domine ţara din Balcani, continuând agenda aderării la Uniunea Europeană şi menţinerea unor relaţii prietenoase cu Rusia.

Funcţia de preşedinte va fi în mare parte ceremonială, dar se estimează că acesta vrea să îşi păstreze puterea prin controlul formaţiunii care este la guvernare, Partidul Progresiv Sârb.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe