Serbia: Vucic se declară învingător în alegerile prezidenţiale

Conform datelor publicate de Ipsos, premierul sârb Aleksandar Vucic a obţinut o victorie decisivă împotriva opozanţilor săi. Rolul preşedintelui sârb este în mare parte ceremonial, dar criticii consideră că Vucic ar putea folosi noua sa poziţie pentru a-şi consolida puterea.
Premierul sârb Aleksandar Vucic.
Premierul sârb Aleksandar Vucic. (Captură Foto)

Premierul sârb Aleksandar Vucic ar fi câştigat prima rundă a alegerilor prezidenţiale de duminică cu aproximativ 56% dintre voturi, conform unor date publicate de grupul specializat în sondarea opiniei publice Ipsos.

În cazul în care premierul va obţine peste 50% dintre voturi, nu va mai avea loc a doua rundă electorală în 16 aprilie.

“Alegătorii au arătat în ce direcţie doresc să meargă Serbia”, a declarat Vucic la sediul Partidului său.

“Serbia va rămâne pe calea europeană şi a reformelor, dar şi prietenă cu Rusia şi China”.

Declarându-şi victoria, Vucic a declarat că va rămâne premier încă două luni, până când va prelua şefia statului. În discursul său, Vucic a mulţumit în special cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit în ultima lună.

Criticii l-au acuzat pe Vucic de tendinţe autoritare în timpul campaniei, învinuindu-l de acapararea mass mediei din Serbia. În prezent numeroşi analişti vorbesc despre faptul că oponenţii lui Vucic au fost atacaţi dur în presa sârbă în timpul campaniei, dar au fost refuzaţi atunci când au cerut drept la replică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe