Mihai Poalelungi a demisionat din funcţia de judecător şi de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei

Mihail Poalelungi, preşedinte a CCM din R. Moldova
Mihail Poalelungi, preşedinte a CCM din R. Moldova (parlament.md)

Preşedintele Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Mihai Poalelungi, şi-a anunţat, la 20 iunie, pe site-ul instituţiei demisia din funcţia de judecător şi de preşedinte al CCM.

Mai mulţi ex-judecători, inclusiv 3 foşti magistraţi ai CCM şi-au expus bănuiala că judecătorii constituţionali din R. Moldova nu au acţionat independent şi imparţial în procesul de luare a deciziilor din 7, 8 şi 9 iunie 2019, aceştia şi-au manifestat dezacordul total faţă de hotărârile şi acţiunile Curţii cerând revizuirea de urgenţă a hotărârilor adoptate care au instaurat haosul politic.

Mai mult, după revizuirea de către CCM din proprie iniţiativă a actelor din data de 7, 8 şi 9 iunie drept motiv fiind "situaţia de fapt din Republica Moldova" şi "transferul de putere", fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a declarat că o Curte Constituţională părtinitoare şi servilă care prin decizii politice a asigurat posibilitatea executării puterii de către PDM în detrimentul Constituţiei şi jurământului depus, de fapt s-a autodesfiinţat şi nu-şi mai poate exercita atribuţiile, de aceea judecătorilor constituţionali urmează să le fie retras mandatul potrivit principiului simetriei, de aceeaşi autoritate care i-a numit.

În scopul restabilirii încrederii în instituţie şi stabilizarea situaţiei din ţară, la 9 iunie peste 80 de ONG-uri din R. Moldova au cerut ca toţi judecătorii constituţionali să demisioneze, fiind consternaţi de modul în care a acţionat CCM pe 7, 8 şi 9 iunie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe