Monica Macovei: Fără o justiţie liberă, independentă şi profesionistă nu se va construi nimic în R. Moldova

Maia Sandu să facă o verificare a integrităţii procurorilor şi judecătorilor în baza unor teste la rezistenţa la presiuni politice, presiunea timpului şi integritatea, sinceritatea, onestitatea. Să se mişte repede şi să facă curăţenie în justiţie, sugerează eurodeputata.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentara din România Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei la Bucureşti, susţine că fără o justiţie liberă, independentă şi profesionistă nu se va construi nimic în Republica Moldova şi oamenii nu vor vedea dreptatea. „Independenţa justiţiei este dreptul nostru la o justiţie independentă, nu dreptul lor să facă orice.”

„Independenţa justiţiei nu este independenţa judecătorului sau a procurorului să facă orice, adică nu e independenţa lui, e independenţa părţilor, a oamenilor care ajung la anchetă sau la proces, la un judecător independent, la un procuror independent – independent de politic, de corupţie, de orice influenţă financiară sau de orice fel”, a declarat eurodeputata într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Monica Macovei a menţionat că sistemului moldovenesc de justiţie nu îi lipsesc instituţiile, ci îi lipsesc oamenii independenţi care fără frică ar putea contrazice politicienii. „Independenţa e o stare de spirit. Deci, dacă nu sunt independenţi, nu au arătat că sunt independenţi cu riscul de a fi daţi afară, atunci nu mai au ce să caute în sistem.”

În concluzie, eurodeputata a sugerat noului premier Maia Sandu să facă o verificare a integrităţii procurorilor şi judecătorilor în baza anumitor teste la rezistenţa la presiuni politice, presiunea timpului şi integritatea, sinceritatea, onestitatea. „Toate se pot verifica, numai să vrei. Eu aş începe cu o astfel de comisie care să se mişte repede şi să facă curăţenie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe