Apel: Societatea civilă din Moldova cere demisia judecătorului constituţional, Veaceslav Zaporojan

Foto simbol, judecător
Foto simbol, judecător (facebook.com / Ion Guzun)

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au semnat miercuri 19 iunie, un apel, prin care cer demisia judecătorului de la Curtea Constituţională, Veaceslav Zaporojan. Organizaţiile semnatare îşi exprimă regretul faţă de performanţa judecătorului, în legătură cu hotărârile adoptate de Curtea Constituţională, ce au aruncat în mod deliberat Moldova într-o criză constituţională.

Potrivit societăţii civile, Zaporojan nu a formulat nicio o opinie separată la hotărârile problematice. Mai mult decât atât, acesta a trădat încrederea acordară de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile in procesul de selecţie pentru funcţia de judecător constituţional. Astfel, semnatarii apelului îi solicită demisia neîntârziată din funcţia de judecător constituţional.

„La 30 octombrie 2014, o funcţie de judecător la Curtea Constituţională numit de Guvern a devenit vacantă, iar la 23 octombrie 2015 Guvernul a adoptat un Regulament privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului şi a numit o Comisie pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător. Comisia a fost constituită din experţi constituţionalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi un reprezentant al Guvernului, iar procedura de selecţie a avut loc potrivit unor reguli şi criterii transparente şi publice”, au explicat semnatarii apelului.

Mai mult decât atât, aceştia au specificat că din cei şapte candidaţi, Veaceslav Zaporojan a acumulat cel mai mare punctaj la proba scrisă şi la interviu, iar ulterior, la 27 noiembrie 2015, Comisia a propus Guvernului numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a lui Zaporojan, însă Guvernul a tărăgănat numirea în funcţie a candidatului.

După ce la 10 februarie 2016, membrii Comisiei au solicitat Guvernului luarea unei decizii cu privire la numirea lui Zaporojan, iar la 29 martie mai multe organizaţii ale societăţii civile au solicitat Guvernului acelaşi lucru, în scurt timp acesta a fost numit judecător constituţional.

„Toate aceste procese demonstrează că societatea civilă s-a angajat şi nu a cedat în perioada 2015 – 2016 până nu a fost asigurat un proces transparent şi luarea unor decizii pe bază de merit de numire a judecătorilor la Curtea Constituţională. Cu regret, modul în care a acţionat Curtea Constituţională pe 7, 8 şi 9 iunie 2019, adoptând mai multe decizii arbitrare, a şocat societatea. Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019, a subminat total rolul Curţii Constituţionale de garant al Constituţiei.

Aceste decizii au fost luate în unanimitate, iar dl Zaporojan a participat la adoptarea tuturor acestor hotărâri. La 9 iunie 2019, Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a îndemnat judecătorii constituţionali să-şi dea demisia în scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituţională şi stabilizarea situaţiei din ţară. Până astăzi niciun judecător constituţional nu şi-a dat demisia. Reiterăm insistent îndemnul către toţi judecătorii Curţii Constituţionale de a-şi prezenta imediat demisia”, se mai arată în apelul ONG-urilor semnatare.

Organizaţiile semnatare:

Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER),

Asociaţia pentru Politică Externă (APE),

Asociaţia Presei Independente (API),

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”,

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ),

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),

Comunitatea WatchDog.MD,

CPR Moldova,

Fundaţia Est-Europeană,

Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”,

Institutul de Politici Publice (IPP),

Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE),

Transparency Internaţional-Moldova (TI-Moldova).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe