Microflora intestinală: cum să o echilibrăm şi să pierdem în greutate în mod natural

Astrobiologul NASA Richard Hoover.
Astrobiologul NASA Richard Hoover. (NASA)

Despre microflora intestinală s-au spus multe şi, cu toate acestea, la fiecare etapă a progresului tehnico-ştiinţific, continuăm să aflăm noi informaţii interesante, iar cercetătorii ajung să se convingă, în mod repetat, că microflora intestinală este absolut vitală pentru organism.

Corpul uman este format din circa 37.200 de miliarde de celule, în timp ce numărul microorganismelor ce convieţuiesc armonios în intestinul nostru este de 10 ori mai mare. Şi nu este vorba doar de o simplă coexistenţă, ci de o participare directă la cele mai importante procese fiziologice interne.

Cu alte cuvinte, reprezentanţii microflorei intestinale sunt mereu în acţiune şi îndeplinesc o multitudine de sarcini indispensabile, cum ar fi: să ajute la digestia alimentelor, să protejeze organismul de agenţii patogeni invadatori, să menţină sistemul imunitar, să contribuie la absorbţia vitaminelor, să ne determine starea de spirit şi chiar greutatea corpului.

Prin urmare, modul în care ne alimentăm are o influenţă directă asupra structurii microflorei intestinale, care, la rândul său, joacă un rol cheie în procesele metabolice, inclusiv creşterea şi pierderea în greutate. O asemenea simbioză este benefică, atâta timp cât ne alimentăm corect.

Ştim cu toţii despre "bacterii bune" şi "rele" şi, cu toate acestea, există multe alte mistere în această lume microscopică pe care comunitatea ştiinţifică nu le-a descoperit încă. Ceea ce ştiu cercetătorii, în etapa actuală, este că microflora intestinală este un sistem extrem de complex şi unic pentru fiecare persoană. Intestinul uman conţine de la 300 până la 1000 de tipuri de bacterii aceste microorganisme având efecte diferite asupra fiziologiei metabolismului din interiorul organismului nostru.

În cadrul unor studii în domeniu, cercetătorii au constatat că bacteriile Enterobacter care au fost preluate din intestinul unui om supraponderal au provocat obezitate şi rezistenţă la insulină la şoarecii sănătoşi. Un participant la studiu avea iniţial o greutate de 175 kg şi Enterobacter constituia circa 35% din bacteriile intestinale. După 23 săptămâni de dietă cu cereale integrale, produse medicinale tradiţionale chineze şi probiotice, bărbatul a reuşit să piardă 50 de kg şi orice urmă de Enterobacter.

Potrivit NaturalNews, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că bacteriile producătoare de endotoxine cauzează apariţia inflamaţiilor, ceea ce provoacă rezistenţă la insulină şi creştere în greutate.

Numeroase experimente ştiinţifice au demonstrat existenţa unei legături strânse dintre cantitatea de bacterii din intestin şi greutatea corporală a persoanelor participante la studiu. Abundenţa microflorei intestinale şi diversitatea acesteia este asociată, de regulă, cu o greutate corporală normală, în timp ce excesul de greutate presupune o cantitate mică de bacterii intestinale.

Astfel, crearea unor condiţiile favorabile pentru microflora intestinală ajută la stabilirea unui echilibru în procesele metabolice proprii organismului uman şi ajută la prevenirea obezităţii. Deşi ne-am născut cu unele bacterii în intestine, stilul nostru de viaţă, alimentele toxice, antibioticele şi vaccinurile afectează grav starea ecosistemului nostru microscopic.

Cu toate acestea, putem obţine mult râvnita armonie a microflorei intestinale consumând cu regularitate alimente bogate în fibre alimentare. Trebuie să mâncăm mai multe fructe şi legume crude şi să nu uităm de probiotice. Când vorbim de probiotice, nu ne referim doar la iaurturi. Se ştie că iaurtul comercializat în magazine se produce din lapte pasteurizat şi conţine, de regulă, foarte mult zahăr. Oricât de multe bacterii folositoare ar reuşi să supravieţuiască mediului acid din stomac, cu siguranţă nu vor trece de o asemenea concentraţie de zahăr. Totuşi, ne putem ajuta prietenii microscopici folosind produse acidolactice, Kombucha, varză murată, kimchi, oţet natural de mere, etc.

Pentru a pierde kilogramele nedorite, trebuie să fim siguri că menţinem o dietă sănătoasă constituită în proporţie de 80% din legume şi fructe proaspete. Este la fel de important să evităm la maxim zaharurile rafinate, alimentele procesate, coloranţii, conservanţii şi aromele artificiale.