Cheia intestinului pentru a îndepărta viruşii şi bacteriile

(photos.com)

Se cunoaşte că în această luptă pentru supravieţuire şi teritoriu, secreţiile ce se eliberează în interiorul corpului sunt mai puternice în comparaţie cu substanţele ce vin odată cu alimentele ingerate.

O echipă ştiinţifică de la Universitatea din Oxford a explorat comportamentul celulelor epiteliale care căptuşesc intestinele, şi relaţia lor cu microorganismele precum viruşii şi bacteriile; drept rezultat au ieşit în evidenţă anumiţi nutrienţi ce favorizează comportamentul microbilor benefici, responsabili de expulzarea celulelor dăunătoare.

Investigaţia a demonstrat că sunt necesare mici cantităţi de secreţie, dar acestea provin de la celulele epiteliale şi nu direct din alimente. Datorită acestei secreţii se pot menţine beneficiile, ce altfel se pierd.

Suntem favorizaţi pentru că „celulele din corpul nostru sunt mult mai numeroase decât microbii ce trăiesc în noi şi, în particular, în intestinul nostru” declară autorul raportului, profesorul Kevin Foster de la Universitatea din Oxford.

„Ştim că mulţi microbi intestinali sunt foarte benefici, că ne protejează, dar cum evoluează această relaţie tacită şi cum se menţine, este un mare mister”, a adăugat specialistul.

Pentru Foster, cheia stă în substanţele ce favorizează creşterea, acestea sunt cele ce vor controla microorganismele ce vor ajunge în interiorul corpului. S-a demonstrat că nutrienţii ce au venit din alimente în intestin sunt puternici când se desprind prin stratul epitelial, de la celula oaspete (celulele epiteliale).

Această confruntare îl face pe Foster să gândească că menţinerea controlului microorganismelor în tractul intestinal poate fi mai uşor de realizat decât s-a crezut. „Interiorul intestinului nostru este ca o zonă de război, cu toate categoriile de microbi bătându-se pentru supravieţuire şi luptând pentru teritoriu”, declară Jonas Schluter de la Departamentul de Zoologie al Universităţii din Oxford.

„Studiul nostru demonstrează că „oaspeţii” (celulele epiteliale), trebuie să secrete o mică cantitate de substanţe, ce favorizează lejer microbii benefici, pentru a înclina balanţa conflictului.”

Schluter explică, că fără această secreţie de substanţe specia microbiană favorită se poate pierde - nu numai că nu vor trăi în startul superficial epitelial, dar nici nu se mai pot înmulţi pentru a învinge celelalte celule ce ajung în intestin. Studiul precizează în încheiere că aceste schimburi, relativ mici, instituite de amfitrion în acest caz, mulţumită acestor mici cantităţi de secreţii de o compoziţie variată, pot fi amplificatori şi pot produce un efect la scara mare.