Fără romi, români şi bulgari în Schengen, anul viitor

Tabără de romi.
Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Problema romilor stopează aderarea României la Schengen, publică presa franceză joi. Preşedintele Franţei, Francois Hollande îşi asumă poziţia ministrului de interne, Manuel Valls care afirmă că romii "nu au vocaţia integrării sociale" şi trebuie să rămână în ţările lor. Aşadar, spaţiul Schegen nu se va deschide pentru români, romi şi bulgari. În 2014, cel puţin.

"Populaţiile de romi au vocaţia să rămână în România sau să întoarcă acolo” este mesajul lui Valls către francezi, iar preşedintele Hollande susţine poziţia lui Valls, lăsând să se înţelege că Franţa "nu are vocaţia să îi adăpostească chiar pe toţi cetăţenii vulnerabili ai lumii".

În atari condiţii, România nu va intra în Schengen pe 1 ianuarie 2014, afirmă surse apropiate preşedintelui francez, deşi Victor Viorel Ponta afirmase contrariul. Conform Europe 1, această afirmaţie categorică îi aparţie unui colaborator al preşedintelui, care declarat că ţării noastre îi va fi refuzată aderarea, fără să precizeze care vor fi motivele invocate de francezi.

Deşi oficialii francezi nu au intrat în detalii, motivaţia transpare clar: prea mulţi romi pe teritoriul francez.

În varii rânduri, oficialii francezi s-au declarat copleşiţi de numărul mare de romi aflaţi pe teritoriul lor. Romii "nu au vocaţia integrării sociale" a afirmat Ministrul Valls, singura lor vocaţie reală fiind să se întoarcă la casele lor. Deschiderea graniţelor în 2014 ar aduce Franţei, se tem politicienii, noi valuri de imigranţi romi iar Franţa este categoric decisă să împiedice aşa ceva.

Problema comunităţii rome din Franţa a fost una dintre problemele cheie pe agenda vizitei din luna iulie în România a prim ministrului Franţei, Jean- Marc Ayrault.

Vorbind despre motivul vizitei premierului francez, Theodor Paleologu declara "Trebuie să înţelegem şi noi exasperarea francezilor. Este o realitate. Din păcate, cred că oficialii români nu văd totdeauna cum stau lucrurile la firul ierbii. Dacă iei metroul, [în Franţa - n.r.] sau dacă mergi pe stradă, vezi că există o exasperare mult mai profundă decât unele declaraţii sau unele glume de la televizor."

Francezii însă văd. Potrivit Harris Interactive, 86% dintre francezi se opun instalării în apropierea domiciliului lor a taberelor de romi într-un spaţiu neprevăzut pentru acest scop. "Caracterul sălbatic" al unor tabere este denunţat în mod clar de către francezi, care cer răspunsuri în forţă. Un sondaj IFOP arată că 80% dintre francezii chestionaţi sunt în favoarea desfiinţării taberelor ilegale, faţă de 66% în 2010, pe timpul lui Sarkozy.

"Urmează alegeri în Franţa. De fiecare dată când nu se vrea să se vorbească despre lucruri importante că bugetul sau datoriile, se recurge la romi" a critic ieri comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding declaraţiile lui Valls.

Dna Reding i-a criticat pe politicienii francezi, care au preferat să îşi facă din romi subiect de campanie electorală în loc să se ocupe de integrarea lor socială. Reding le-a reproşat autorităţilor că nu s-au folosit cum trebuie de banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru integrarea romilor şi au lăsat lucrurile să scape de sub control. Franţa a semnat o strategie naţională de integrare a romilor, a declarat Reding, şi a primit şi bani pentru implementarea acestor strategii. Reding se întreabă ce a făcut Franţa cu aceşti bani.

"Există suma de 50 de miliarde de euro pusă la dispoziţie, bani care nu sunt folosiţi. Mă întreb de ce." li se adresează retoric Reding oficialilor francezi. "Lucrurile sunt lăsate să devină imposibile şi nu se depun eforturi de integrare. Noi am pus banii pe masă. Ei le-ar putea servi primarilor, dar văd că aceste sume de bani nu sunt utilizate", a reproşat vicepreşedinta CE.

Concluzie:

Într-un discurs ţinut pe 13 iulie 2013 la ambasada Franţei, adresându-i-se premierului Ponta, dl Ayrault declara: "Am rezumat de prea multe ori în ultimele luni relaţiile între Franţa şi România la problema romilor. Bineînţeles că există această problemă, iar dumneavoastră [Domule Ponta] sunteţi primul-ministru care a spus prima oară atât de sincer că minoritatea romă trebuie să trăiască în ţara sa natală şi trebuie să i se ofere mijloacele în acest sens. Şi trebuie să împărţim şi misiunea de a lupta împotriva criminalităţii organizate care exploatează fiinţe umane în cerşetorie, prostituţie, cu o cooperare poliţienească şi judiciară reîntărită. Iar Franţa trebuie să îşi asume responsabilităţile în această privinţă. Dar eu nu vreau să intru în această logică simplistă a stigmatizării. Vreau şi eu, ca şi dumneavoastră, să rezolvăm aceste probleme, să le abordăm, dar nu vreau să rezum relaţia cu România la această chestiune".

Se poate că relaţiile Franţei cu România să nu se rezume la romi, aşa cum a declarat la Bucureşti Jean Marc Ayrault. Însă ce declară ministrul de interne al Franţei, susţinut de preşedinte, este altceva: fără Schengen în 2014 pentru români şi bulgari. Din ce motive? Nu s-a specificat exact. A bon entendeur, salut!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne