Michel Barnier: Un acord de Brexit este încă posibil

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Luni dimineaţă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat în discursul său ţinut în faţa parlamentarilor că Marea Britanie trebuie să implementeze Brexit-ul.

Declaraţia survine pe fondul sublinierii făcute de premierul Boris Johnson care susţine, încă de la venirea sa la putere, că ar putea scoate ţara din Uniunea Europeană fără a se încheia un acord, în ciuda proiectului de lege care îi impune să negocieze cu Bruxelles.

Negociatorul şef al UE, Michael Barnier, a cerut marţi Londrei să decidă asupra acordului cât mai curând posibil, adăugând că s-ar putea încheia unul chiar în această săptămână.

"Chiar dacă realizarea unui acord este dificilă, din ce în ce mai dificilă, este încă posibil săptămâna aceasta", a afirmat Barnier. "Încheierea unui acord este încă posibilă. Evident, orice acord trebuie să funcţioneze pentru toată lumea; pentru toată Marea Britanie şi pentru întreaga UE. Permiteţi-mi să adaug şi faptul că este timpul să transformăm intenţiile bune într-un text legal".

Între timp, parlamentarul finlandez Tytti Tuppurainen a declarat că UE va evalua o altă posibilă amânare a Brexit-ului, menţionând totuşi că Regatul Unit va trebui să ceară acest lucru Bruxelles-ului. De asemenea, a subliniat că blocul trebuie să evite un scenariu fără acord, întrucât toate opţiunile sunt încă posibile.

Comentând evoluţiile, ministrul german de stat pentru Europa, Michael Roth, a susţinut că un Brexit dur ar fi un dezastru şi a menţionat că UE a fost extrem de flexibilă în timpul negocierilor. Roth se referea la negocierile duse de UE cu fostul premier britanic Theresa May, care s-au soldat însă cu un acord respins de Parlamentul de la Londra. Criza a fost atât de profundă, încât a debarcat cabinetul.

Roth a mai subliniat că acordul din Vinerea Mare - care asigură pacea între cele două Irlande - este o problemă-cheie pentru bloc.

"Nu sunt deloc sigur dacă un acord este aproape de finalizare", a declarat Roth citat de Reuters.

Londra este pregătită să prezinte "noi propuneri" după întâlnirea dintre Boris Johnson şi liderul Partidului Democrat Unionist Arlene Foster, ce a avut loc azi-noapte, potrivit rapoartelor RTE.

"Două surse familiare cu problema au confirmat că negociatorii britanici vor aduce un nou text atunci când se vor întâlni cu negociatorii Comisiei Europene la Bruxelles în această dimineaţă", a declarat editorul RTE Europe, Tony Connelly, pe Twitter.