Kurz câştigă alegerile în Austria. Coaliţia viitoare este neclară

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)

Liderul conservator austriac Sebastian Kurz a obţinut luni o victoria electorală cu partidul ÖVP, întărit de faptul că extrema dreaptă a fost lovită de un scandal de corupţie.

Alegerile anticipate de duminică au urmat colapsului coaliţiei de guvernare formate de ÖVP cu FPO, după publicarea unei înregistrări video în care vice-cancelarul FPO, Heinz-Christian Strache, accepta să negocieze contracte guvernamentale cu presupuşi oligarhi ruşi. Strache a demisionat în urma scandalului.

Kurz se va confrunta acum cu negocieri pentru a alege unul sau doi parteneri cu care să guverneze.

Cele mai probabile opţiuni ale coaliţiei sale sunt partidul Verzilor, eventual într-o coaliţie tripartită împreună cu partidul liberalul Neos. O altă variantă ar fi o nouă coaliţie cu FPO care funcţionează fără Strache.

Însă liderul FPO, Norbert Hofer, a afirmat că şansele unei noi alianţe ar fi „foarte puţin probabile”, având în vedere scorul scăzut înregistrat duminică.

Principala preocupare a alegătorilor austrieci este mediul, arată sondajele, care au contribuit la ridicarea Verzilor la un procent de 14% dintre voturi faţă de 4% în 2017, când au ieşit din parlament.

O coaliţie cu social-democraţii este posibilă din punct de vedere matematic, dar puţin probabil sub conducerea lor actuală.

Într-un interviu acordat postului ORF transmis luni, Kurz a afirmat că priorităţile sale includ încurajarea creşterii economice. „Observăm evoluţii economice foarte negative în Germania, nu am rezolvat Brexit-ul, avem tensiuni în relaţiile comerciale cu Statele Unite”, a spus acesta.

„Provocarea pentru noi va fi să asigurăm o bună creştere economică şi în viitor şi să facem tot posibilul pentru a împiedica creşterea şomajului în Austria”.

Partidul ÖVP a câştigat primul loc confortabil, cu 37,1% din voturi, conform unei proiecţii a sondajului SORA pentru ORF.

Social-democraţii s-au clasat pe locul doi cu 21,7%, rezultatul lor cel mai rău de la cel de-al Doilea Război Mondial, dar sunt cu mult înaintea FPO care a luat 16,1%. Proiecţia a avut o marjă de eroare de 0,7 puncte procentuale.

Deşi Verzii i-ar putea oferi lui Kurz o majoritate, partidul său se teme de o coaliţie cu parlamentari de stânga. Astfel că ÖVP ar putea să încerce o coaliţie tripartit cu partidul liberal, pro-business Neos, care a câştigat cu 7,8%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe