UE gata să facă o concesie majoră pentru un acord de Brexit [The Times]

Boris Johnson
Boris Johnson (TOLGA AKMEN/AFP/GETTY IMAGES)

Uniunea Europeană este gata să facă o „concesie majoră” pentru un acord Brexit, oferind un mecanism pentru ca Irlanda de Nord să renunţe la aşa-numitul backstop după câţiva ani, a informat miercuri ziarul The Times.

Discuţiile cu UE pentru încheierea unui acord cu privire la plecarea Marii Britanii din UE au atins un impas atunci când a intervenit imposibilitatea implementării unei graniţe normale între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, din cauza acordului "Good Friday" dintre cele două Irlande.

Irlanda de Nord aparţine de Marea Britanie, iar în cazul Brexitului, între Regat şi restul UE - de exemplu Irlanda - va trebui instituită o graniţă normală, care să poată impune tarife. Astfel că UE a cerut clauza de backstop, care prevede uniune vamală pentru un număr nedeterminat de ani după ieşirea Marii Britanii din UE.

Johnson susţine că vrea să înlăture ceea ce el numeşte backstopul „profund nedemocratic” şi a propus înlocuirea acestuia sugerând ca Irlanda de Nord să rămână conform reglementărilor UE, verificările vamale mutându-se departe de graniţă.

Soluţia trebuie să treacă să fie votată de Adunarea Irlandei de Nord, Stormont.

Citând surse diplomatice apropiate de negocieri, Times a declarat că guvernele europene sunt pregătite să „admită revocarea unilaterală a tratatului de retragere de către Stormont după o perioadă de timp. Data stabilită ar fi anul 2025, atât timp cât ambele părţi sunt de acord cu acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe