Michel Barnier, comisar european: În ritmul actual, în 2050 nu va mai fi niciun stat european în G8

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.10.2012

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, că în ritmul actual al dezvoltării economice mondiale, toate cele patru state ale Europei care sunt prezente în G8 nu vor mai fi în topul mondial în patru decenii.

Barnier a declarat că Europa are o serie de "puncte slabe şi de slăbiciuni" care au afectat "atât de brutal" cetăţenii europeni şi aceste greşeli au fost evidenţiate în criza economică. "Reglementarea financiară mondială a fost sfâşiată în ultimii ani. Problema a a fost că băncile puteau să facă orice, li s-a permis să facă orice, în ultimii 20 de ani. Consecinţa a fost spolierea deponenţilor şi necesitatea de a impune măsuri foarte stricte contribuabililor. De asemenea, în zona statelor din euro am avut 17 politici economice juxtapuse şi uneori chiar concurente. Mai mult, în foarte multe ţări, Guvernele au cheltuit mai mult decât câştigau, îndatorându-se şi sacrificând viitoarele generaţii. A mai fost o absenţă de coordonare în spaţiul economic, am lăsat să se creeze nişte divergenţe de competitivitate, o slăbiciune economică a Europei", a enumerat comisarul european francez câteva dintre greşelile Europei.

"Un text elaborat de Guvernul Marii Britanii prezintă un tabel care arată, la fiecare 10 ani, care este evoluţia celor mai mari puteri economice din lume şi vedem aici Germania, Regatul Unit, Italia şi Franţa, avem patru mari puteri din Europa din cele 27 de state membre şi la fiecare 10 ani unul din aceste state iese din table. În 2050 nu va mai fi niciuna din ţările europene în G8, deci nici măcar Germania nu va mai fi în G8", a declarat Barnier.

Comisarul european a mai precizat că în ultimii doi ani, deciziile luate de premierii europeni pentru corectarea economiilor "sunt absolut incredibile" deoarece sunt "deosebit de numeroase şi acum trebuie puse în aplicare".

G8 este forumul Guvernelor celor mai puternice opt ţări din lume din punct de vedere al economiei: Rusia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Nu fac parte însă China şi Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor