"Mi-aş dori să fiţi partenerii mei" - Klaus Iohannis către studenţii din străinătate

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Prezent la Gala Ligii studenţilor români din străinătate, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că România are nevoie să-şi redescopere modelele, să le scoată la lumină şi să le respecte.

"Auzim adesea spunându-se ca în România nu mai există modele, că tinerii nu mai găsesc repere în societatea de azi sau că, din păcate, valorile se bucură de puţină recunoaştere. Există modele, există valori şi există exemple. Trebuie doar să privim dincolo de ceea ce sare mai repede în ochi şi să ascultăm dincolo de zgomot, trebuie să avem curajul să le recunoaştem şi să le promovăm." a declarat Iohannis, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, adăugând că finaliştii competiţiei pentru excelenţă academică în străinătate sunt" ei înşişi modele" şi o dovadă că tinerii pot deveni repere într-o societate

Potrivit preşedintelui, nu modelele au lipsit României ci preocuparea de a le descoperi şi de a le preţui: "există în toate domeniile oameni deosebiţi care pot la fel de bine să reprezinte exemple. Nu ei au lipsit, ci mai degrabă nouă ne-a lipsit preocuparea, noi nu i-am preţuit pe măsură şi când spun noi, mă refer la cei care s-au aflat şi se află în poziţii de decizie, acolo unde au puterea de a schimba această stare de fapt.", a afirmat preşedintele.

Potrivit şefului statului, din acesta perspectivă este esenţial ca România să-şi redescopere modelele şi reperele, să le scoată la lumină şi să le respecte. Iohannis, de formaţie profesor de fizică, a mai adăugat că, pentru a se putea construi durabil, performanţa trebuie asumată ca obiectiv în toate domeniile iar pe termen lung se impun investiţii în educaţia care duce la performanţă şi răspunde provocărilor actuale.

De asemenea, şeful statului a mai afirmat că, pentru ca tinerii şi, în genere, cei plecaţi din ţară să se întoarcă în România este nevoie de reformarea sistemelor publice începând cu educaţia şi sănătatea:

"Românii plecaţi peste graniţe vor veni înapoi când vor găsi în ţară condiţii comparabile cu cele din Occident, când vor avea aici perspectiva prosperităţii, o educaţie care oferă un viitor copiilor lor sau un sistem sanitar eficient şi corect.", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a mai adăugat că România are nevoie de o strategie adevărată de promovare, care nu se pot rezuma doar la un logo sau un clip publicitar, ci o viziune şi un complex de acţiuni care să definească cine suntem în lume ca naţiune şi ca stat şi şi-a exprimat dorinţa ca studenţii să fie partenerii săi în acest demers.

"Mi-aş dori să fiţi partenerii mei într-un asemenea demers, pentru că prin ceea ce faceţi sunteţi deja ambasadorii României. Lucru pentru care vă mulţumesc!”, a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne