Studenţii îi scriu lui Iohannis: Avem condiţii ca în Evul Mediu, mai rău ca în Africa

Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Klaus Iohannis
Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Frig, săli de curs pline de mucegai şi igrasie, cămine şi campusuri în stare deplorabilă, prin care mişună şoareci şi gândaci, taxe de şcolarizare prea mari şi o conducere potrivnică - sunt doar câteva din neregulile pe care studenţii din cadrul Universităţii Bucureşti le reclamă direct preşedintelui ales, Klaus Iohannis, după ce apelurile lor au fost ignorate de responsabilii instituţiei, reiese dintr-o scrisoare deschisă adresată de Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti (SSUB).

"Studenţii Universităţii din Bucureşti îşi riscă sănătatea şi chiar viaţa pentru a veni la facultate. Mii de studenţi, cadre didactice şi personal auxiliar riscă să facă diverse boli pulmonare din cauza faptului că în afară de centrala pe care o are în dotare, Universitatea nu a luat în considerare niciodată încălzirea electrică. Mai mult decât atât, în sediul din Pitar Moş al Facultăţii de Limbi Străine şi în sediul de la Piaţa Leu plouă în sălile de curs, temperatura în luna decembrie nedepăşind 15 grade", reiese din scrisoarea adresată lui Iohannis.

''Sălile sunt pline de mucegai şi igrasie, iar când plouă apa curge în sălile de curs. Foarte mulţi studenţi mi-au povestit despre condiţiile greu de imaginat în care sunt nevoiţi să-şi desfăşoare cursurile şi despre frigul pe care trebuie să-l îndure câteva ore în fiecare zi. Zeci de studenţi s-au îmbolnăvit, urmează tratamente medicale şi nici măcar nu se mai pot prezenta la curs. Le dă Universitatea din Bucureşti bani de medicamente? (...) Majoritatea căminelor şi facultăţilor din Universitatea din Bucureşti au devenit focare de infecţie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, învaţă sau lucrează aici. Riscul la care sunt supuşi studenţii şi profesorii poate fi fatal. De altfel, am solicitat în nenumărate rânduri rezolvarea situaţiei dezastruoase a căminelor, dar în zadar", au subliniat reprezentanţii studenţilor.

Studenţii se mai plâng şi de taxele de şcolarizare prea mari, de şoarecii şi gândacii care locuiesc alături de ei în căminele studenţeşti sau de băile care rămân constant fără săpun sau hârtie igienică pentru că acestea sunt furate de angajaţii instituţiei.

"Dacă doresc Internet în cămine, studenţii sunt obligaţi să încheie contracte cu un 'anumit' furnizor de Internet, şoarecii şi gândacii sunt la ei acasă în căminele şi campusurile universităţii, persoane care nu studiază la UB ocupă clandestin locurile studenţilor în cămine, băile din cămine şi facultăţi nu au săpun sau hârtie igienică, fiindcă acestea sunt furate de angajaţii universităţii, iar abuzurile sunt omniprezente. Studenţii stau de multe ori zile în şir fără apă caldă sau căldură, universitatea motivând că e vina furnizorilor, dar fără să îi tragă pe aceştia la răspundere", se mai precizează în scrisoarea deschisă.

După ce a publicat aceste nereguli pe blogul personal, preşedintele SSUB, George Velcea, susţine că s-a încercat intimidarea sa prin intermediul Comisiei de Etică, fiind ameninţat cu exmatricularea.

"Ne-am săturat de promisiuni, de cenzură şi de lipsă de transparenţă. Studenţii şi tinerii au murit la Revoluţie strigând: 'Vom muri şi vom fi liberi!', cu speranţa că măcar urmaşii lor să fie liberi. Acum, la peste 25 de ani de la Revoluţie, suntem oare liberi? Sau aşteaptă să murim şi să fim astfel liberi...? Universitatea din Bucureşti ne cenzurează şi încearcă să intimideze studenţii prin organele acesteia, la fel cum partidul unic folosea Securitatea.

Se încearcă la Universitatea din Bucureşti distrugerea firavei mişcări studenţeşti existente, mişcare care nu vrea altceva decât condiţii normale de studiu, într-o ţară normală şi civilizată. Există oare astfel de condiţii în vreo ţară din Uniunea Europeană? Sau ar trebui să ne comparăm cu ţările din Africa... însă avem studenţi din Africa la UB care ne spun că acolo au condiţii mai bune de studiu", transmit studenţii.

Tinerii îi cer lui Iohannis, cât şi reprezentanţilor celorlalte instituţii abilitate, să nu închidă ochii, să verifice şi să se implice în rezolvarea acestei situaţii incalificabile care are loc la Universitatea din Bucureşti.

Studenţii pregătesc şi o mică "plimbare", transmite SSUB pe pagina de Facebook: "Marţi, începând cu ora 15.30, sute de studenţi ai Universităţii din Bucureşti vor face o plimbare prin incinta Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde îşi are sediul şi Rectoratul, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a arăta că ne pasă de viitorul nostru şi vrem să fim trataţi ca şi parteneri în procesul educaţional, cum prevedea Legea. Vrem calitate la Universitatea din Bucureşti, nu condiţii ca în Evul Mediu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne