"Je suis Charlie" - Clujul a adus un omagiu victimelor atentatului de la Paris

Je suis Charlie.
Je suis Charlie. (Facebook)

Peste 500 de persoane au participat, joi seară, la Cluj-Napoca, la un marş în memoria victimelor atentatului terorist din redacţia săptămânalul francez Charlie Hebdo, relatează România Liberă. Participanţii au aprins câte o lumânare pentru fiecare persoană ucisă - în total 12 lumânări - şi au purtat afişe cu mesajul de solidaritate"Je suis Charlie".

Participanţii la marş, studenţi francezi la Cluj, membri ai comunităţii franceze şi francofone şi tineri români, s-au adunat, joi, la ora 18.00, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi au pornit în marş pe traseul str. Napoca - Piaţa Unirii - B-dul Eroilor - Piaţa Ştefan cel Mare - Institutul Francez. Potrivit romaniacurata.ro, în oraşul Cluj-Napoca există cea mai mare comunitate academică franceză din Europa Centrală şi de Est.

"Comunitatea franceză şi francofonă din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociaţiei-Corporaţie a studenţilor francezi din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Francez din oraş, a organizat un marş de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo. Este un omagiu adus victimelor atentatului din Paris şi o acţiune pentru a susţine libertatea de exprimare. De asemenea, îi susţinem pe toţi cei care luptă împotriva terorismului", a declarat Dimitri Moulu, unul dintre organizatorii marşului din partea organizaţiei studenţilor francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca.

La marş a participat şi consulul onorific al Franţei la Cluj, Pascal Fesneau. ”Suntem aici pentru a comemora această zi de doliu naţional pe care o avem în Franţa, care este rezultatul unui atentat care a fost cel mai grav din ultimii 50 de ani din Franţa şi care nu este un atentat pur si simplu, ci un atentat la adresa libertăţii de exprimare şi a presei”, a declarat Fesneau, citat de romaniacurata.ro.

Participanţii la marş au ţinut un moment de reculegere în curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca, unde au aprins 12 lumânări în memoria celor 12 victime ale atentatului şi au scris mesaje de solidaritate pentru familiile victimelor şi pentru poporul francez, într-un caiet de condoleanţe.

Tot în cursul zilei de joi, în toate instituţiile franceze din România a fost ţinut un moment de reculegere la ora 13.00, conform instrucţiunilor ambasadorului Franţei la Bucureşti, Francois Saint Paul, şi la cererea preşedintelui Franţei, Francois Hollande.

De asemenea, în seara zilei de miercuri, Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a transmis, miercuri seară, un mesaj de condoleanţe pe adresa redacţiei Charlie Hebdo din Paris, iar membrii asociaţiei vor păstra, vineri, un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări în memoria victimelor atentatului la Institutul Francez Cluj-Napoca.

Eticheta #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie - n.r.) a devenit virală pe internet, miercuri seara, după atentatul în urma căruia 12 persoane au fost ucise şi alte patru rănite, acest text fiind afişat şi pe site-ul săptămânalului Charlie Hebdo.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne