Mexicul o acuză pe Carolina Herrera de plagiat cultural, referitor la noua colecţie “Carolina Herrera Resort 2020”

Carolina Herrera Resort 2020
Carolina Herrera Resort 2020 (CAROLINAHERRERA.COM)

Celebrul brand de modă a indignat guvernul mexican, care a decis să trimită o scrisoare pentru a-şi exprima nemulţumirea şi să ceară o explicaţie pentru ceea ce el consideră un plagiat.

Noua colecţie “Carolina Herrera Resort 2020” inspirată de „un răsărit de soare în Tulum, lumină de Lima, o plimbare prin Mexico City (...) sau culorile de la Cartagena” a generat disconfort în guvernul Mexicului, care îl acuză pe designerul Wes Gordon de apropriere culturală.

Secretarul mexican al Culturii, Alejandra Frausto, a solicitat într-o scrisoare adresată Carolinei Herrera şi directorului de creaţie al firmei, Wes Gordon, „o explicaţie pentru utilizarea unor modele de broderie ale populaţiilor indigene”.

În această scrisoare, Frausto susţine „drepturile culturale ale popoarelor indigene” şi solicită să se „explice pe ce bază au decis să facă uz de elemente culturale a căror origine este pe deplin documentată”.

„Noua colecţie Carolina Herrera Resort 2020 a fost inspirată de o vacanţă plină de viaţă şi plină de culori latine, zorii zilei din Tulum, valurile din José Ignacio, dansul în Buenos Aires sau culorile din Cartagena”, potrivit comunicatului de presă al firmei, aparţinând grupului Puig, care a fost contactat de EFE, dar nu a transmis nicio reacţie la această afirmaţie.

Creaţiile nu par să convingă guvernul din Mexic, care consideră că articolele de îmbrăcăminte realizate de casa de modă Carolina Herrera conţin viziunea indigenilor mexicani asupra lumii, mai ales că acesta lucrează la un proiect de lege pentru a proteja arta şi creativitatea lor cu scopul de a evita plagierea acestora.

Una dintre creaţiile disputate este o rochie lungă, albă, cu animale şi flori, iar Frausto afirmă în scrisoare că „această broderie provine din comunitatea Tenango de Doria (Hidalgo); în aceste broderii se găseşte însăşi istoria comunităţii şi fiecare element are o semnificaţie personală, familială şi comunitară”.

(CAROLINAHERRERA.COM)

Alte creaţii disputate sunt o serie de rochii peste genunchi brodate cu flori colorate ca cele realizate în regiunea Istmo de Tehuantepec din Oaxaca.

Şi, un al treilea caz, în care Wes Gordon a realizat unele rochii cu desenul tipic “serape” din Saltillo (Coahuila), model pe care indigenii îl folosesc în confecţionarea tradiţionalelor articole de iarnă cum ar fi ponchos, jorongos, paltoane sau cuverturi.

"Serape" de Saltillo
"Serape" de Saltillo (Getty Images)

Carolina Herrera Resort 2020
Carolina Herrera Resort 2020 (CAROLINAHERRERA.COM)

„Este vorba despre un principiu de consideraţie etică care ne obligă să atragem atenţia şi să punem pe masa ONU o temă urgentă: promovarea includerii şi să facem ca invizibilul să devină vizibil", concluzionează scrisoarea.

Dar Carolina Herrera nu este singurul caz pe care guvernul mexican l-a considerat un plagiat. Zara, Mango, Isabel Marant, Louis Vuitton şi Michael Kors, St. Marguerite sau Etoile au fost unele dintre firmele care au primit anterior un avertisment din partea Mexicului, care începând din noiembrie 2018 are în lucru un proiect de lege care protejează cultura indigenă.