Merkel în corzi. Expiră termenul limită pentru găsirea unei soluţii la criza imigraţiei

Angela Merkel
Angela Merkel (Jorg Carstensen / AFP/Getty Images)

Criza care ar putea duce la înlăturarea de la putere a cancelarului german Angela Merkel s-a intensificat după ce aceasta nu a reuşit să obţină un consens sau acord în cadrul summitului european neoficial pe tema imigraţiei care a avut loc în weekendul trecut.

Întâlnirea din weekend dintre Merkel şi lideri europeni proeminenţi din 15 ţări a avut loc înaintea unui summit oficial al UE programat să înceapă joi.

În pofida faptului că este în căutarea unei soluţii la problema crizei imigraţiei, Merkel a plecat de la întâlnire fără să ajungă la un consens, ci doar s-a manifestat “multă bunăvoinţă”, precizează publicaţia germană Stuttgarter Nachrichten.

Faptul că nu s-a ajuns la o înţelegere imediat constituie o problemă pentru Merkel, deoarece aliaţii coaliţiei sale de guvernare, Uniunea Creştin-Socială (CSU) i-au oferit doar două săptămâni pentru a găsi o soluţie europeană la criza actuală, astfel că s-ar putea confrunta cu prăbuşirea guvernului şi înlăturarea din funcţie.

Ministrul de Interne, Horst Seehofer, lider al CSU, a cerut ca poliţia germană de la frontierele ţării să poată întoarce din drum solicitanţi de azil, variantă cu care Merkel nu este de acord.

Seehofer, împreună cu premierul bavarez Markus Soder, a pus presiune pe Merkel în contextul în care au platforme politice mai populiste şi de dreapta privind imigraţia înaintea alegerilor din Bavaria din acest an.

În timpul summitului, noul premier italian Giuseppe Conte, care a fost ales de liderii coaliţiei de guvernare Liga - Mişcarea Cinci Stele, a prezentat un plan cu 10 puncte care va înlătura Acordul de la Dublin existent în prezent.

Conte a insistat asupra reducerii masive a imigraţiei ilegale şi a propus ca imigranţii economici fără nicio şansă de a primi azil să fie distribuiţi în statele membre ale Uniunii Europene.

Noul guvern al Italiei a adoptat în ultimele săptămâni una dintre cele mai dure poziţii privind imigraţia ilegală în vestul Europei, când ministrul de Interne Matteo Salvini, şeful partidului Liga, a interzis accesul în porturile italiene pentru câteva ambarcaţiuni operate de ONG-uri care au ridicat din Mediterană sute de imigranţi.

Reacţiile la eşecul lui Merkel de a obţine un acord în weekend au fost variate, însă Malte Pieper, un corespondent al reţelei germane de televiziune ARD, i-a cerut cancelarului să îşi dea dimisia, afirmând: “Eliberaţi Cancelaria pentru un succesor al cărui nume este nu la fel de exploziv ca al dumneavoastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe