Povara imigraţiei. Spania refuză să primească în porturile sale o ambarcaţiune cu imigranţi

Spania a declarat că nu va accepta ambarcaţiunea umanitară cu imigranţi Lifeline, care este blocată în Mediterană, după ce Italia şi Malta au refuzat să o primească în porturile lor.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Ministrul spaniol pentru Dezvoltare Economică, José Luis Abalos, a afirmat luni că ţara sa nu va primi o ambarcaţiune operată de un ONG, care are la bord aproximativ 230 de imigranţi salvaţi din Mediterană, precizând că Spania nu poate “deveni organizaţia de salvare pe mare pentru întreaga Europa”.

Remarcile sale au fost făcute după ce ambarcaţiunea, operată de ONG-ul german Mission Lifeline, a fost întoarsă din drum de Italia şi Malta. Unii parlamentari germani au vizitat ambarcaţiunea blocată în Mediterană şi au discutat despre condiţiile tot mai dificile de la bord şi despre urgentarea problemei umanitară pe fondul deteriorării condiţiilor meteo, potrivit Deutsche Welle.

Paza de coastă a Libiei a declarat luni că aproximativ 1.000 de persoane au fost salvate duminică în largul coastelor sale.

Autorităţile spaniole au afirmat că 600 de persoane au fost ridicate luni din apele de coastă.

Italia şi-a închis porturile joia trecută pentru ambarcaţiunea Lifeline, după ce, în urmă cu două săptămâni, a întors din drum nava Aquarius, care avea la bord peste 600 de imigranţi. Malta, la rândul, ei nu şi-a asumat răspunderea în ambele cazuri, refuzând accesul ambarcaţiunilor în porturile sale. Spania a acceptat în cele din urmă nava Aquarius.

De asemenea, o navă daneză pentru transport de mărfuri, Alexander Maersk, care are la bord peste 100 de imigranţi, a rămas blocată în largul coastei Siciliei, începând de sâmbătă, după ce i s-a refuzat să andocheze în Italia.

În comentariile pentru postul de radio Cadena Ser, Abalos a declarat că Spania nu îşi poate “asuma singură această responsabilitate”.

El a precizat că acceptarea navei Aquarius a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemei imigranţilor salvaţi, adăugând că acum este nevoie de o soluţie politică.

Problemele înfruntate de ambarcaţiuni precum Lifeline şi Aquarius evidenţiază disputa continuă din cadrul Uniunii Europe privind cel mai bun mod de a gestiona afluxul de imigranţi care doresc să ajungă în Europa traversând Mediterana, deseori pentru a scăpa de sărăcie sau conflicte.

Noul ministru italian de Interne, Matteo Salvini, care este şi vicepremier al Italiei, a afirmat că Lifeline a ignorat ordinele pazei de coastă italiene pentru a lăsa salvarea imigranţilor în mâinile pazei de coastă libiene.

Din cauza aşezării geografice şi a aşa numitului Regulament de la Dublin, Italia şi alte ţări mediteraneene au purtat povara deplasării imigranţilor în ultimii ani. Salvini, din partidul anti-imigraţie Liga ce formează împreună cu Mişcarea Cinci Stele noul guvern al Italiei, a promis că Italia nu va deveni “tabăra de refugiaţi a Europei”. El şi-a intensificat retorica chiar mai mult luni, în timpul unei vizite în Libia, acuzând ONG-urile care salvează imigranţi din Mediterană că sunt taxi-uri pentru traficanţii de persoane din Libia.

Macron vs. Salvini

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că statele UE care au beneficiat de pe urma blocului şi care s-au gândit doar la interesele personale când s-a pus problema acceptării imigranţilor cu statut de azil dovedit ar trebui să suporte unele penalităţi financiare.

“Nu puteţi avea ţări care beneficiază masiv de pe urma solidarităţii Uniunii Europene şi care îşi exprimă egoismul naţional în problemele legate de imigranţi”, a declarat Macron la o conferinţă de presă susţinută la Paris împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit Deutsche Welle. “Sunt în favoarea impunerii de sancţiuni în cazul în care nu există nicio cooperare”.

Salvini a dat un răspuns dur la comentariile făcute de Macron, afirmând că preşedintele francez este dispus să subestimeze problemele imigraţiei cu care se confruntă Italia.

“Dacă nu este o problemă pentru arogantul preşedinte Macron, îi cer să pună capăt insultelor şi să manifeste generozitate prin fapte, deschizând numeroasele porturi franceze”, a afirmat Salvini. “Dacă aroganţa franceză consideră că poate transforma Italia în tabăra de refugiaţi a Europei, dându-i poate câţiva euro ca bacşiş, atunci au înţeles lucrurile complet greşit”.