Putin expune la Moscova blindate şi tancuri britanice şi americane capturate în Ucraina

Blindate şi tancuri capturate de ruşi în Ucraina, expuse la Moscova (YouTube Screenshot)
Redacţia
30.04.2024

Liderul rus Vladimir Putin a expus cu mândrie, la Moscova, o selecţie de blindate britanice şi tancuri americane, după ce acestea au fost capturate pe linia frontului din Ucraina.

Un transportor blindat britanic de trupe Saxon, despre care se crede că a fost dat Ucrainei în 2015, s-a aflat printre vehiculele fotografiate în capitala rusă sub bannere roşii pe care era scris "Victoria noastră este inevitabilă", potrivit The Independent.

Expunerea face parte dintr-o expoziţie care durează o lună şi care prezintă, de asemenea, un vehicul de luptă american Bradley, un blindat CV90 suedez şi un blindat de luptă AMX-10RC de producţie franceză. De asemenea, din expoziţie fac parte şi tancuri germane Leopard 2.

Preşedintele rus intenţionează, de asemenea, să defileze cu vehiculele blindate, unele dintre ele afişând steaguri britanice şi americane, pentru a glorifica invazia Ucrainei.

Expoziţia se va desfăşura în paralel cu parada din Piaţa Roşie a Moscovei de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, pentru a celebra victoria Rusiei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Anul trecut, Putin a folosit ziua de 9 mai pentru a se lansa într-un discurs înflăcărat de 10 minute în faţa Kremlinului, tunând împotriva "elitelor globale occidentale" şi afirmând că civilizaţia se află într-un "punct de cotitură decisiv".

Ziua care comemorează victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial este cea mai importantă zi din calendar în Rusia condusă de Putin, care îşi prezintă invazia în Ucraina ca fiind analogă cu lupta Rusiei împotriva naziştilor.

Ucraina, care a suferit pierderi proporţional mai mari decât Rusia în cel de-al Doilea Război Mondial, consideră că acesta este un abuz al istoriei comune pentru a justifica agresiunea.

Peste 3.000 de tancuri ruseşti au fost avariate sau distruse în doi ani de lupte, după ce Moscova a eşuat în blitzkrieg-ul său iniţial, care viza capturarea capitalei ucrainene Kiev.

Pentru a compensa deficitul, armata rusă a realimentat linia frontului din rezervele sale strategice de blindate, în timp ce a crescut de urgenţă cheltuielile pentru apărare şi şi-a pus economia pe picior de război, se arată într-o analiză a Institutului Internaţional pentru Studii Strategice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor