Merkel conduce rebeliunea UE împotriva interdicţiei de călătorie impusă de Trump

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că are în vedere acţiuni legale împotriva noului preşedinte al SUA, susţinând că ea “tinde spre o claritate legală”.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Merkel l-a atras de partea sa pe premierul suedez Stefan Lofven, cei doi criticându-l pe Donald Trump pentru ordinul executiv de a interzice cetăţenilor din şapte ţări musulmane să pătrundă în SUA.

Angela Merkel, a cărei politică privind refugiaţii a atras peste 1 milion de imigranţi în Germania şi care a forţat-o în cele din urmă să îşi înăsprească poziţia privind refugiaţii pentru a rămâne la conducerea ţării, a declarat: “Am spus-o răspicat din nou că lupta împotriva terorismului nu justifică măsuri generale împotriva anumitor ţări şi a unor popoare de o anumită credinţă”.

Lofven a susţinut aceste critici, declarând: “O apreciez pe Angela Merkel, apreciez conducerea şi prietenia ei. Împărtăşim valori fundamentale şi Germania joacă un rol major în dezvoltarea UE şi a lumii”.

“Nu este niciun secret că ne confruntăm în prezent cu provocări majore. Este profund regretabil că SUA a suspendat toate călătoriile pentru cetăţenii din şapte ţări [musulmane]. Acest lucru nu este deloc bun. UE joacă un rol important pentru [susţinerea] valorilor şi drepturilor umane”.

El a adăugat: “Avem nevoie de o legislaţie mai armonizată şi ca toate ţările din UE să îşi asume răspunderea acceptării refugiaţilor”.

Tentativa liderilor de a desfăşura un spectacol al unităţii are loc în condiţiile în care nesiguranţa cuprinde Bruxelles-ul după ce Donald Trump şi-a amplificat retorica împotriva NATO, descriind alianţa ca fiind “învechită” şi, în acelaşi timp, a dat semne că doreşte să se apropie mai mult de omologul său rus Vladimir Putin.

Merkel a făcut aceste remarci la doar câteva zile după ce purtătorul ei de cuvânt a publicat o declaraţie în care îl atacă pe Trump.

Merkel şi alţi lideri UE şi-au manifestat totala nemulţumire după ce Trump a semnat un ordin executiv prin care a oprit cetăţenii din şapte ţări musulmane să pătrundă în SUA. În acelaşi timp, numeroase proteste anti-Trump au fost organizate în diverse oraşe ale lumii.

Cele şapte ţări vizate sunt Siria, Somalia, Sudan, Libia, Yemen, Iran şi Irak şi interdicţia de călătorie va fi valabilă pentru următoarele 90 de zile.

De asemenea, ordinul executiv blochează pe termen nedeterminat ca refugiaţii sirieni să pătrundă pe teritoriul american şi a redus numărul de refugiaţi ce vor fi primiţi în SUA la 50.000.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, a declarat: “Cancelarul regretă interdicţia de călătorie impusă de Administraţia SUA împotriva refugiaţilor şi cetăţenilor din anumite ţări.

“Convenţia de la Geneva cere comunităţii internaţionale să primească refugiaţi din zonele cu război pe motive umanitare. Toate statele semnatare sunt aşteptate să facă acest lucru." Cancelarul a explicat această politica a preşedintelui american în convorbirea lor telefonică.

“Guvernul german va examina acum ce fel de consecinţe va avea măsura Administraţiei SUA asupra cetăţenilor germani cu dublă cetăţenie şi va reprezenta interesele acestora, dacă este necesar, în faţa partenerilor noştri americani”, a mai precizat Seibert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe