Merkel: Brexitul nu va opri extinderea Uniunii Europene

Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană va continua să crească cu sau fără Marea Britanie. Cancelarul german a făcut aceste declaraţii pe marginea unui summit unde s-a discutat aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.07.2016

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană nu va juca niciun rol în privinţa admiterii câtorva state din Balcanii de Vest în bloc. Cea de-a treia întâlnire anuală pentru discutarea posibilului viitor al Albaniei, Serbiei şi Bosniei şi Herţegovinei în blocul european a avut loc luni în Paris.

“Decizia Marii Britanii nu a schimbat nimic. Aceste ţări s-au temut de acest lucru”, a declarat Merkel la o conferinţă de presă. Ea a mai precizat că singurul lucru care contează este ca acele ţări - unele dintre ele urmărind încă din 2000 să adere la bloc - să îndeplinească o listă de cerinţe asupra cărora s-a convenit anterior.

Merkel a fost primită de preşedintele francez Francois Hollande, celor doi alăturaându-li-se Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate al UE, Federica Mogherini, şi câţiva lideri din Balcani.

“Avem mult de lucru şi multe eforturi [de depus] şi obligaţii [de îndeplinit]. Dar mi se pare că avem perspective clare în Europa”, a declarat premierul sârb Aleksander Vucic, în timp ce a adăugat că ţara sa nu va fi niciodată o subordonată a Europei.

Umbra Brexitului a planat în mod clar asupra summitului, în condiţiile în care decizia Marii Britanii a pus sub semnul îndoielii unitatea UE şi în condiţiile în care sectoarele pro-ruse ale societăţii din ţări precum Serbia urmăresc să îşi îndrepte naţiunile către Moscova şi nu către Bruxelles.

Cooperarea în proiecte pentru transport, energie şi economie s-au aflat, de asemenea, pe agenda de discuţii a întâlnirii din Paris, precum şi colaborarea în vederea găsirii unei metode de reducere a fluxului de jihadişti care se întorc în Europa şi pentru combaterea extremismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor