Membrii SPD aprobă noul guvern german condus de Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel este pe cale să obţină cel de-al patrulea mandat după ce partenerii din SPD au votat în favoarea formării unei coaliţii. Noul guvern ar putea funcţiona în mai puţin de două săptămâni, punând capăt mai multor luni de nesiguranţă politică.
Angela Merkel
Angela Merkel (Maja Hitij/Getty Images)

La peste cinci luni după ce nemţii şi-au exprimat votul la alegerile naţionale din 24 septembrie 2017, Germania va fi condusă de un nou guvern. Ultima incertitudine a fost înlăturată după ce membrii Partidului Social-Democrat (SPD) au aprobat acordul de coaliţie negociat de liderii SPD şi conservatorii cancelarului Angela Merkel.

Rezultatele votului prin corespondenţă, la care au participat peste 450.000 de membri SPD, au fost anunţate duminică dimineaţă la sediul partidului în Berlin.

Guvernul de coaliţie poate fi acum format, iar Bundestagul o va alege pe Merkel pentru cea de-a 19-a legislatură. Se crede că votul pentru numirea cancelarului va avea loc în 14 martie. Va fi cea de-a treia mare coaliţie în cei 13 ani petrecuţi de Merkel la conducerea ţării.

Decizia privind formarea unui nou parteneriat cu partidul lui Merkel i-a divizat pe social democraţi, care au înregistrat cele mai slabe rezultate în sondajele de opinie. Tabăra favorabilă coaliţiei de guvernare a fost condusă de Andrea Nahles, care a fost propusă pentru funcţia de lider al SPD după demisia lui Martin Schulz, şi de preşedintele interimar al partidului, Olaf Scholz. Tabăra care s-a opus coaliţiei a fost condusă de liderul aripii pentru tineret a social-democraţilor, Kevin Kühnert.

Fostul preşedinte SPD, Martin Schulz, a fost forţat să demisioneze după ce şi-a schimbat poziţia în privinţa formării coaliţiei cu Merkel. Liderii social-democraţi au fost convinşi să încheie un nou acord de coaliţie după ce au obţinut concesii cheie din partea cancelarului german şi a conservatorilor ei, inclusiv controlul asupra puternicului Minister al Finanţelor.

Conservatorii şi-au numit deja miniştri în noul guvern, în timp ce social democraţii urmează să anunţe în zilele următoare persoanele pe care le-au ales pentru cele şase poziţii deţinute de SPD în noul Cabinet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe