Medvedev face aluzii la ameninţarea chineză în Extremul Orient

Epoch Times România
10.08.2012

Joi, premierul rus Dmitri Medvedev a emis un avertisment voalat despre influenţa în creştere a Chinei în Orientul Îndepărtat, bogat în resurse, al Rusiei, afirmând că este esenţial să se apere zona de "expansiunea excesivă a statelor riverane", potrivit unui raport Reuters.

Vorbind la câteva zile după ce primul adjunct al ministrului rus al Apărării a declarat că două noi submarine nucleare vor fi trimise către Flota din Pacific, Medvedev a afirmat că este la fel "de important să nu se permită manifestări negative... inclusiv formarea de enclave de cetăţeni străini."

Comentariile sale, unele dintre cele mai puternice pe această temă de până acum, au subliniat suspiciunile Kremlinului că un aflux constant de imigranţi chinezi ar putea prezenta în cele din urmă o ameninţare la adresa hegemoniei ruse din teritoriile îndepărtate şi slab populate din Siberia şi Orientul Îndepărtat.

Rusia şi China se bucură de relaţii diplomatice şi comerciale puternice şi şi-au unit forţele în cadrul Consiliului de Securitate ONU pentru a bloca sancţiunile propuse împotriva preşedintelui Bashar al-Assad din Siria. Dar influenţă chineză în creştere în Extremul Orient al Rusiei - unde semnele stradale sunt de multe ori atât în rusă cât şi în chineză - reprezintă de mult timp o sursă de tensiune.

Bogată în resurse, Rusia este cea mai mare ţară din lume ca teritoriu, dar populaţia sa de 143 de milioane de oameni a scăzut în ultimii ani, în timp ce China, înfometată de resurse şi situată imediat la sud, are o populaţie în creştere de peste 1,3 miliarde de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor