MediaSind trage semnalul de alarmă: Posibil conflict colectiv de muncă în cultură şi mass-media!

Sindicaliştii din cultură şi mass-media cer Guvernului şi Parlamentului schimbări legislative pentru îndreptarea inechităţilor salariale şi pentru înlăturarea îngrădirilor dreptului la grevă.
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, întrunit în perioada 14-15 mai 2016, cere Parlamentului şi Guvernului României să modifice legislaţia muncii pentru că drepturile angajaţilor din acest sector să fie acordate cu prevederile Convenţiilor Organizaţiilor Internaţionale a Muncii şi a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă. De asemenea, cele două organizaţii cer depolitizarea Televiziunii şi Radioului public.

Potrivit comunicatului de presă remis de FAIR MediaSind publicaţiei Epoch Times, cele două entităţi antemenţionate consideră că se impune modificarea de urgenţă a Legii nr. 62/2011 privind dialogul social şi a Codului Muncii.

"Schimbarea legislaţiei este o necesitate întrucât trebuie deblocat dialogul social în sectorul Cultură şi Mass-Media. Un nou cadru legislativ trebuie să asigure dreptul salariaţilor pentru declanşarea grevei generale şi a grevei spontane în mod neîngrădit, la fel ca în celelalte state din Uniunea Europeană, precum şi să asigure o protecţie reală pentru membrii de sindicat şi a reprezentanţilor acestora.", scriu sindicaliştii.

Pentru a îndrepta inechităţile salariale, perpetuate de-a lungul anilor, delegaţii au solicitat de asemenea, modificarea Legii salarizării, în sensul unei juste aprecieri a muncii din acest important sector.

"Având în vedere situaţia de criză din cel mai mare teatru liric din ţară, Consiliul Naţional al FAIR-MediaSind este alături de membrii săi afiliaţi din Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul de Operetă Ion Dacian, care resimt cel mai acut efectele ei. Consiliul Naţional susţine apelul Sindicatului reprezentativ din Opera Naţională Bucureşti care cere “încetarea, de îndată, a tuturor manipulărilor şi instigărilor la ură, dezbinare şi nerespectarea legii, fapte care au aruncat instituţia în cea mai neagră perioadă din istoria sa”, solicitând implicarea autorităţilor statului în vederea rezolvării urgente a crizei din această instituţie.", se mai precizează în comunicat.

O altă temă dezbătută la conferinţă a fost scoaterea instituţiilor publice de media din sfera de influenţă a politicului.

Intenţia făţişă a clasei politice de a prelua conducerea Televiziunii şi a Radioului Public, i-a determinat pe cei prezenţi la Consiliul Naţional să ceară depolitizarea Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune.

"În acest sens, este nevoie de modificarea, în regim de urgenţă, a Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV. Cele două instituţii trebuie să aibă o finanţare corectă şi trebuie conduse de oameni profesionişti, neancoraţi politic. Aceste deziderate au fost, de altfel, înaintate şi premierului Dacian Cioloş, de către Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, în urma alertei transmise de organizaţia noastră.", se arată în comunicat.

Reamintim că Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a scris recent premierului Cioloş, cerându-i să se asigure că viitoarea reformă a TVR va include măsurile de siguranţă necesare pentru a asigura independenţa şi stabilitatea televiziunii publice şi să ia în calcul o diversificare a finanţării acestei instituţii, pentru ca acest deziderat să se poată realiza. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură