MB: Ministrul britanic al planificării se declară 'nervos' în privinţa impactului imigraţiei din Europa de Est

(photos.com)
Epoch Times România
13.02.2013

Ministrul britanic al planificării, Nick Boles, s-a declarat 'nervos' cu privire la impactul imigraţiei din România şi Bulgaria asupra locuinţelor sociale şi altor servicii publice, riscând să realimenteze ceea ce începe să devină o ''dispută'' diplomatică între cele două ţări, relatează The Guardian.

Declaraţiile lui Boles, considerat unul dintre aliaţii premierului David Cameron, survin în contextul în care controversa privind ridicarea restricţiilor impuse imigranţilor din cele două state membre ale UE la sfârşitul acestui an continuă să genereze probleme în rândul parlamentarilor coaliţiei de la guvernare.

Miniştrii sunt neliniştiţi şi deoarece, chiar dacă afirmaţiile privind un 'val' de imigranţi sunt exagerate, şi câteva zeci de mii de noi imigranţi ar ameninţa promisiunile de a plafona migraţia netă la sub 100.000 de persoane până în 2015.

Potrivit declaraţiilor făcute de Boles pentru revista Spectator, guvernul laburist anterior 's-a complăcut din plin' în privinţa acestei probleme, atunci când restricţii similare privind migraţia au fost ridicate în cazul Poloniei şi al altor state est-europene care au aderat la UE în 2004, conducând la o cifră de 1,7 milioane de imigranţi în Marea Britanie în ultimii 10 ani.

'Ar fi trebuit să fim mai îngrijoraţi decât am fost cu privire la presiunea asupra locuinţelor sociale şi a altor servicii publice de la ultimul grup de ţări aderate', a precizat ministrul, subliniind că situaţia este în prezent una 'foarte, foarte dificilă'.

Deşi imigranţii au acelaşi drept la o casă ca oricare britanic, venirea acestora 'plasează o mare presiune asupra sistemului care deja nu mai face faţă', susţine oficialul britanic, recunoscându-şi totodată neliniştea pe această temă.

Boles a adăugat că el sprijină semnalele date de ministrul de interne, Theresa May, şi de cel al imigraţiei, Mark Harper, ca normele privind veniturile şi perspectivele de angajare să fie înăsprite pentru a preveni persoanele care ajung în Marea Britanie să solicite imediat ajutoare sociale.

Luni, parlamentarii conservatori l-au presat în mod repetat pe Mark Harper să furnizeze estimări oficiale ale imigraţiei din România şi Bulgaria atunci când restricţiile impuse celor două ţări vor fi ridicate la 31 decembrie. Cu această ocazie, parlamentarul conservator Philip Hollobone a declarat că este 'o nebunie să deschizi frontierele pentru 29 de milioane de oameni, când nu avem absolut nicio idee despre cât de mulţi intenţionează să vină'. La rândul său, conservatorul John Baron, a întrebat dacă 'serviciile publice pot face faţă oricărui val de imigranţi', în condiţiile în care salariul minim este de 'cinci-şase ori mai mare în Marea Britanie decât în Bulgaria sau România'.

Pe de altă parte, aminteşte The Guardian, oficialii din Bulgaria şi România au declarat deja că Marea Britanie nu va fi prima alegere pentru mulţi dintre cetăţenii lor atunci când restricţiile privind imigraţia vor fi ridicate - un oficial bulgar menţionând Spania, Italia şi Grecia drept destinaţii preferate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor