Măsuri de autoprotecţie, recomandate de poliţişti pentru sejurul de 1 mai

Epoch Times România
26.04.2012

Poliţiştii recomandă celor care pleacă de acasă în minivacanţa de 1 mai să aibă în vedere câteva măsuri de autoprotecţie pentru ca sejurul să fie petrecut fără incidente.

Potrivit unui comunicat remis joi, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), cetăţenilor li se recomandă să le spună numai persoanelor de încredere când pleacă de acasă pentru petrecerea minivacanţei, să roage un vecin de încredere să le ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau încearcă să o descuie.

În situaţia deplasării în minivacanţă cu autoturismul, se recomandă ca atunci când cetăţenii opresc, fie şi doar pentru un scurt popas, să nu lase cheile în contact şi să se asigure că au închis portierele şi geamurile.

De asemenea, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii îi sfătuieşte pe cetăţeni să nu lase bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel şi să evite taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

"Dacă hotărâţi să petreceţi minivacanţa în străinătate: interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro; interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari", se arată în comunicat.

Poliţiştii recomandă prudenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează să fie achiziţionate biletele pentru sejur.

Nu în ultimul rând, cetăţenii sunt îndrumaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 pentru orice infracţiune la care sunt victime sau martori.

IGPR a anunţat că poliţiştii vor acţiona în perioada minivacanţei de 1 mai pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor