Mass media îşi plăteşte tributul / 2.300 de jurnalişti ucişi în ultimii 25 de ani

Un nou raport al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor susţine că în ultimii 25 de ani au fost ucişi aproximativ 3.000 de jurnalişti sau angajaţi media. Raportul critică lipsa unei implicări suficiente din partea ONU în privinţa asigurării protecţiei jurnaliştilor.
O femeie aşează flori în faţa portretului jurnalistei ruse asasinate Anna Politkovskaia, Moscova, 7 octombrie 2009. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.02.2016

În ultimii 25 de ani, cel puţin 2.297 de jurnalişti şi angajaţi media au fost ucişi în timp ce încercau să informeze lumea despre războaie, revoluţii, crime şi corupţie. Şi ucigaşii continuă să acţioneze cu impunitate, a anunţat Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) într-un nou raport.

Numărul total al victimelor a fost de 40 în primul raport al federaţiei, în 1990, şi nu a scăzut sub pragul de 100 începând cu 2010.

“Ultimii 10 ani au fost cei mai periculoşi”, a declarat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, într-un interviu, adăugând că 2006 a fost cel mai sângeros an, cu 155 de jurnalişti ucişi.

Şi în ciuda promisiunilor făcute de ONU privind protejarea jurnaliştilor, FIJ a declarat că raportul său – numit “25 years of contribution towards safer journalism” – evidenţiază o înrăutăţire a climatului de impunitate, care a ajutat ucigaşii să scape după ce au comis crime şi au transformat jurnaliştii în ţinte uşoare.

“FIJ estimează că doar una dintre 10 crime este investigată”, a susţinut raportul, adăugând că numărul condamnărilor este scăzut.

“Aceasta este o problemă diplomatică. Haideţi să punem capăt protejării ucigaşilor”, a declarat Bellanger.

Raportul de 79 de pagini va fi făcut public săptămâna viitoare, dar Associated Press a obţinut o copie înaintea unei dezbateri care a avut loc luni în Parlamentul britanic asupra “uciderii jurnaliştilor profesionişti şi amatori în zonele de conflict”. În plus, FIJ va prezenta raportul în cadrul unei întâlniri importante organizate săptămâna viitoare de UNESCO la Paris şi care va fi dedicată aceleaşi chestiuni.

Anul trecut a ieşit în evidenţă prin atacul asupra sediului din Paris al revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, în cadrul căruia doi extremişti islamişti au ucis 12 angajaţi ai revistei. FIJ a declarat că numărul total al jurnaliştilor ucişi în 2015 a fost de 112.

De altfel, FIJ susţine că îşi bazează informaţiile diferite surse, inclusiv filiale naţionale în aproximativ 140 de ţări, surse poliţieneşti şi rapoarte politice. Organizaţia a publicat rapoarte anuale începând cu 1990, concentrându-se pe ucidera jurnaliştlor şi personalului media în incidente legate de munca lor.

Bellanger a declarat că, dincolo de numărul ridicat al victimelor, există tendinţa tulburătoare ca jurnaliştii răpiţi să fie ucişi deseori, fără ca răpitorii lor să ceară vreo răscumpărare.

Atacarea jurnaliştilor a continuat neabătută în acest an, de asemenea. La începutul lunii ianuarie, un atac sinucigaş cu bombă în capitala afgană Kabul a vizat un autobuz deţinut de cea mai mare organizaţie media din Afganistan, Moby Group. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că mişcarea extremistă este responsabilă pentru atac, adăugând că ţinta a fost postul de televiziune Tolo TV al Moby Group. Şapte angajaţi media au fost ucişi în acel atac.

În ultimii 25 de ani, Irakul a ocupat locul întâi în lista celor mai periculoase ţări pentru jurnalişti, fiind înregistrate 309 victime, marea lor majoritate după invazia condusă de SUA şi războiul declanşat în 2003.

Pe locul al doilea se află Filipine, cu 146 de victime, în timp ce Mexicul şi violenţa sa asociată cu traficul de droguri a ocupat locul 3, cu 120 de victime. În plus, aceste două ţări evidenţiază o concluzie descoperirită în mai multe rapoartel FIJ, şi anume, că în situaţii de pace sunt ucişi mai mult jurnalişti şi angajaţi media decât în ţările zguduite de războaie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor