Mărturia unui tânăr vindecat de Covid: Am vrut să donez plasmă, dar mi-au cerut să plătesc două teste. Nu-mi permit

(Facebook)

Un tânăr din Târgovişte, în vârstă de 33 de ani, a declarat pentru Digi24 că s-a vindecat recent de Covid şi a dorit să doneze plasmă cu anticorpi necesară la tratarea altor persoane aflate în spitale din acelaşi motiv. S-a dovedit însă că, în România, să faci un bine nu este uşor. Mai exact, bărbatul s-a lovit de o serie de obstacole, inclusiv de faptul că i s-a cerut să îşi plătească două teste PCR pentru a putea dona.

“Cu toată bunăvoinţa mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu ştiu unul de celălalt, stânga nu ştie ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să mă deplasez cel mai aproape la Bucureşti, la centrul de transfuzii din Târgovişte nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge - n.r.) pentru că niciuna dintre instituţiile medicale nu a...cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la Bucureşti. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătăţii) prin care oricine, ca potenţial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieşirea din spital nu face nimeni aşa ceva, şi nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a afirmat George Rizea.

De asemenea, tânărul a precizat că a sunat la centre de transfuzie din Bucureşti şi Braşov, şi i s-a explicat că protocolul presupune ca persoana care doreşte să doneze plasmă să se prezinte la centru cu rezultatele negative a două teste consecutive.

Totuşi, deşi în unele spitale se efectuează astfel de teste înainte de externarea pacientului, la Târgovişte nu s-a întâmplat acelaşi lucru. După o internare de 16 zile, Rizea a fost externat pe baza unor analize de sânge.

La rândul său, dr. Alexandra Bornea, care coordonează Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, a confirmat pentru Digi 24 că protocolul donării presupune existenţa celor două teste negative, însă a precizat că nu s-a confruntat până acum cu o situaţie în care pacientul să fi fost externat fără testare.

În ceea ce priveşte situaţiile în care unele spitale nu mai efectuează testele la externare şi pentru a nu descuraja persoanele care vor să doneze plasmă, dr. Bornea a declarat că ar trebui modificat regulamentul de recoltare, astfel încât testele Covid să fie efectuate gratis pentru cei care vor să doneze plasmă şi nu au aceste teste efectuate în spitalul unde au fost internaţi.

Medicul a mai subliniat faptul că există o mare nevoie de donatori de plasmă, ca urmare a creşterii numărului de bolnavi aflaţi în stare gravă.

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu această boală, având vârsta de cel puţin 18 ani şi, potrivit, Ministerului Sănătăţii, pacienţii care pot beneficia de anticorpii din plasmă trebuie să îndeplinească anumite criterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură