Mario Monti, în campanie electorală, nu exclude o posibilă alianţă cu coaliţia de centru-stânga (presa italiană)

Premierul italian Mario Monti.
Premierul italian Mario Monti. (Jochen Zick - Pool / Getty Images)
Epoch Times România
07.02.2013

Cu 17 zile înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare, programate pentru 24 şi 25 februarie, continuă campania electorală a actualului premier demisionar, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, care nu exclude o alianţă cu coaliţia de centru-stânga condusă de Pierluigi Bersani, informează joi mass media din Italia.

'Monti şi câinele în braţe', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, în campania electorală, actualul premier demisionar, considerat de italieni 'o persoană prea serioasă, ba chiar puţin plictisitoare', încearcă 'să apară mai simpatic', imitându-l pe Berlusconi, şi acceptă să dea un interviu postului privat de televiziune La7, 'cu un câine alb în braţe'.

Mario Monti a declarat că l-a angajat pe consultantul lui Barack Obama, David Axelrod, expert în tehnici de comunicare, care i-a explicat că, pentru a înfrunta o campanie electorală, trebuie 'să înveţe să fie mai direct şi mai simpatic', pentru a-i convinge pe alegătorii italieni.

Monti, imperturbabilul profesor de economie, a respectat aceste indicaţii miercuri seară şi a vorbit despre reţelele de socializare, Facebook şi Twitter, despre 'followers', despre SMS-uri, a băut în cursul interviului un pahar cu bere şi a acceptat să răspundă la câteva întrebări despre festivalul de muzică uşoară de la Sanremo, despre programe de televiziune, seriale şi filme, şi despre fotbal, marea pasiune a principalului său adversar politic, Silvio Berlusconi, relatează principalul cotidian roman.

'Il Professore', în vârstă de 69 de ani, a fost sincer şi a admis faptul că nu ştie nimic despre fotbal şi nu ştie care este echipa care conduce acum clasamentul Seriei A din Italia. Monti nu a pierdut însă ocazia să îl critice din nou pe Berlusconi, afirmând că acesta l-a achiziţionat pe Mario Balotelli la echipa sa, AC Milan, cu scopul de a folosi popularitatea atacantului italian de culoare 'în campania electorală'. 'Detest modul în care Berlusconi foloseşte fotbalul în politică şi, printre altele, Balotelli mi-a furat şi porecla de Super Mario', a declarat premierul demisionar, declaraţie subliniată de La Repubblica.

Dar Mario Monti a vorbit şi despre politică şi despre programul electoral al partidului de centru pe care l-a fondat recent, 'Alegere civică, cu Monti pentru Italia', cu care se prezintă la alegerile parlamentare din 24-25 februarie, mişcare politică creditată cu peste 15% din preferinţele electoratului italian, după ultimele sondaje difuzate în Peninsulă. Priorităţile partidului lui Monti sunt măsurile în vederea dezvoltării economiei, un sistem fiscal mai echitabil şi reducerea presiunii fiscale, dar şi alte teme sociale, printre care drepturile pentru cuplurile homosexuale şi pentru cuplurile necăsătorite, potrivit La Repubblica.

Pentru a depăşi actuala criză economică, a spus profesorul de economie de la Universitatea privată 'Bocconi' din Milano, Italia are nevoie de reforme structurale, pe care le solicită şi Uniunea Europeană, iar aceste reforme se vor putea realiza, după alegeri, şi pe baza unei alianţe cu coaliţia de centru-stânga condusă de secretarul Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, despre care a spus: 'Îl cunosc bine, este o persoană serioasă, clară şi transparentă', indică publicaţia amintită.

'Baletul alianţei dintre Monti şi Bersani', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că se anunţă un acord electoral între coaliţia de centru-stânga a lui Bersani şi coaliţia de centru a lui Monti, cu scopul de a elimina 'pericolul Berlusconi'.

'Suntem gata să colaborăm cu toate forţele care sunt împotriva berlusconismului, a populismului şi a politicii separatiste a Ligii Nordului', a declarat miercuri Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care nu a exclus o alianţă cu lista civică a lui Mario Monti. Miza alegerilor legislative este mare şi orice alianţă este posibilă, scrie Corriere della Sera.

La alegerile parlamentare din 24-25 februarie vor vota peste 51 de milioane de cetăţeni italieni, în peste 61.500 de birouri electorale, în cele 20 de regiuni ale ţării.

Tot pe 24 şi 25 februarie se vor desfăşura alegeri regionale anticipate în trei regiuni importante din Peninsulă. În Lombardia (nord) vor vota aproape 7,8 milioane de alegători, în peste 9.200 de secţii electorale. În Lazio (centru), numărul alegătorilor este de 4,8 milioane, în peste 5.200 de birouri electorale, iar în Molise (sud) sunt chemaţi la urne peste 334.000 de alegători, în 393 de birouri electorale. În total, la alegerile regionale anticipate, vor vota aproape 13 milioane de cetăţeni italieni, precizează publicaţia amintită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor