Muncitorii migranţi de la complexul sportiv de la Soci sunt exploataţi şi prost plătiţi, susţine un raport

O fotografie făcută pe 23 ianuarie 2013 arată o cale ferată şi un site de construcţie a satului  mass-media la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.
O fotografie făcută pe 23 ianuarie 2013 arată o cale ferată şi un site de construcţie a satului  mass-media la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. (Mikhail Mordasov / AFP / Getty Images)

Zeci de muncitori migranţi care ajută la construirea şi consolidarea complexului sportiv din oraşul rus Soci, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Iarnă anul viitor, sunt exploataţi şi înşelaţi – angajatorii ruşi reţinându-le ilegal bani din salarii – a declarat miercuri un grup de drepturi.

"Am lucrat timp de aproape trei luni ... pentru nimic. Nimic altceva decât promisiuni din partea lor," a relatat un muncitor, "Omurbek", pentru Human Rights Watch (HRW), care a comandat raportul. Omurbek care a venit din Uzbekistan pentru a lucra la Soci, a afirmat că i s-a fost oferit un loc de muncă în luna decembrie 2011, salariul urmând a fi de 770 de dolari pe lună.

Omurbek este unul dintre cei peste 16.000 de imigranţi care lucrează în Soci, un oraş situat la Marea Neagră în apropierea Georgiei, precum şi unul dintre cei care au relatat grupului de drepturi din New York despre abuzuri similare.

"Mulţi dintre lucrătorii de la Stadionului Olimpic Central şi Satului Olimpic intervievaţi de Human Rights Watch au declarat că angajatorii lor le-au reţinut salariile pentru prima lună", a declarat HRW. "Muncitorii au primit salariul pentru prima lună doar după ce au lucrat două luni şi li s-a spus că vor primi salariile pentru prima lună numai după ce angajatorul va decide că şi-au încheiat munca."

Dacă demisionează sau sunt concediaţi, ei nu vor mai primi salariile pentru prima lună. Mulţi dintre muncitori trebuie să lucreze 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, cu doar câteva zile libere per total, ceea ce contravine legii ruse. O parte din paşapoartele şi permisele de muncă ale muncitorilor au fost confiscate, fiind se pare o formă de coerciţie pentru ca oamenii să rămână la locul de muncă plătit prost şi să lucreze multe ore pe zi, potrivit grupului.

Un exemplu ar fi cazul a doi bărbaţi din Ucraina intervievaţi de HRW, care au lucrat pentru aproape trei luni consecutive fără a primi salariile promise.

"Vom lucra până mâine şi apoi vom vedea" a afirmat un şef de echipă pe nume Viktor. "În fiecare zi spunem că vom lucra până mâine, în speranţa că vom fi plătiţi." După aproape trei luni de muncă, ei au primit fiecare câte 420 de dolari, deşi li s-au promis salarii de 1.500 de dolari pe lună.

Lucrători migranţi din Armenia, Kârgâzstan, Serbia, Tadjikistan, Uzbekistan şi Ucraina sunt folosiţi pentru a ajuta la construirea Stadionului OlimpicCentral, Centrului Mass Media şi al Satului Olimpic. Înaintea Jocurilor de Iarnă, Moscova schimbă complet oraşul-staţiune într-unul care poate găzdui grupuri mari de oameni, construind hoteluri masive, sisteme de transport şi infrastructură.

Dar aceşti muncitori au primit în medie doar între 1,80-2,60 dolari pe oră, a afirmat grupul.

"La fel ca sportivii care concurează în Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, Rusia are mari speranţe şi vise în legătură cu performanţele sale de la Soci, în calitate de gazdă", a declarat Jane Buchanan, director asociat HRW pentru Europa şi Asia Centrală. "Dar exploatarea muncitorilor nu reprezintă o victorie pentru nimeni, iar Rusia trebuie să schimbe situaţia urgent."

Semion Simonov, şeful unui grup care susţine drepturile muncitorilor din Soci, a declarat că grupul său adună reclamaţii şi relatări despre încălcări ale drepturilor.

"Lucrul cel mai supărător pentru ei este când nu sunt plătiţi", a declarat el pentru Associated Press. "Ei nu sunt deranjaţi de condiţiile mizere în care trăiesc. Ei sunt dispuşi să suporte acest lucru atâta timp cât sunt plătiţi."

Dmitri Chernyshenko, şeful comisiei de organizare din Soci, a declarat pentru AP că muncitorii din oraş nu au fost maltrataţi.

"În cazul în care există unele abuzuri şi persoanele apelează la procurori, probleme se vor rezolva – credeţi-mă, în Rusia legea este întotdeauna de partea muncitorilor şi nu de partea angajatorului", a spus el.

Primarul oraşului Soci, Anatoli Pokhamov, a adăugat că "conflictele de acest gen sunt foarte puţine", referindu-se la presupusele încălcări ale drepturilor omului din oraş. "Dacă aceste încălcări ale legislaţiei muncii ar fi răspândite, atunci comunitatea on-line ar dezbate fiecare aspect al problemei. Cu toate acestea, nimic major nu se observă pe Internet ", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe