Marea Britanie: Atitudinile în privinţa imigraţiei sunt mai nuanţate (Financial Times)

(LEON NEAL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.01.2014

Este trist să auzi o studentă la drept din România declarând pentru Financial Times că dezbaterea din mass-media şi mediul politic din Marea Britanie au condus-o la ideea că, dacă va decide vreodată să emigreze, ar alege mai degrabă Germania, cu o economie mai puternică şi nu la fel de 'rasistă' ca Anglia, scrie Sunder Katwala, directorul think-tank-ului British Future, într-o scrisoare adresată Financial Times şi publicată de ziar.

Cu toate acestea, atitudinile publice în privinţa imigraţiei sunt mult mai nuanţate şi mai pragmatice decât ar putea sugera titlurile zgomotoase din ziare - aşa cum a relevat un studiu detaliat realizat de British Future - indică Katwala, în replică la articolul 'Romanians in no rush to move to 'racist' UK' ('Românii nu se grăbesc să se mute într-o Mare Britanie 'rasistă') din 13 ianuarie.

Deşi momentul acestei extinderi a liberei circulaţii nu a fost unul popular, oamenii înţeleg că este vorba de regulile unui club din care Marea Britanie a ales să facă parte. Potrivit lui Katwala, un sondaj ICM indică faptul că 77% dintre britanici susţin că românii şi bulgarii care vin să lucreze din greu, să plătească impozitele, să vorbească limba engleză şi se integreze ar trebui să fie bineveniţi în Marea Britanie.

Publicul, argumentează directorul de la British Future, nu crede că problema imigraţiei este bine gestionată, însă doar o minoritate se opune imigraţiei. O majoritate clară, explică acesta, crede că presiunile asupra serviciilor locale pot fi abordate fără a alimenta tensiunile sau prejudecăţile.

Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).

Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Marea Britanie fiind una dintre ţările care au menţinut până la acea dată restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor