Hollande după expulzarea a 20.000 romi - nu ne este ruşine de politica utilizată

Preşedintele francez Francois Hollande la o conferinţă de presă la Palatul Elysee din Paris, la 16 mai 2013
Preşedintele francez Francois Hollande la o conferinţă de presă la Palatul Elysee din Paris, la 16 mai 2013 (Patrick Kovarik / AFP / Getty Images)

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a susţinut că metodele folosite de ţara sa pentru reducerea numărului de romi stabiliţi ilegal în Franţa, numărul expulzărilor din 2013 devenind aproape dublu faţă de cel din 2012, notează mediafax.

În timpul unei conferinţe de presă, Francois Hollande a susţinut că toate demersurile au fost făcute cu principiul ”respectării drepturilor”, astfel că, francezilor nu le este ruşine de expulzarea unui număr considerabil de persoane pe parcursul anului 2013.

În 2013, Franţa a expulzat peste 20.000 de romi, dublu decât în 2012, conform unui raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor şi Liga pentru Drepturile Omului.

Preşedintele francez a mai explicat că situaţia romilor din Franţa este una problematică ce poate fi soluţionată numai prin aplicarea legii.

"Aceasta este o întrebare foarte dificilă, deoarece efectiv este vorba de o populaţie de origine română, romă, care vine în Franţa, se stabileşte aici şi caută un adăpost. (...) nu există alte reguli decât punerea în aplicare a legii, ceea ce încercăm să facem", a precizat Francois Hollande.

În timpul conferinţei, Francois Hollande a mai precizat că s-a respectat, pe cât posibil, atât drepturile omului cât şi etica ospitalităţii în acest domeniu însă pentru o cooperare mai bună în acest sens, subiectul ar trebui dezbătut şi ”la nivel european”.

”Am căutat întotdeauna să respect cele două principii: cel al ospitalităţii şi, în acelaşi timp, al respectării drepturilor”, a adăugat Hollande.

Conform unui raport publicat marţi, în 2013, autorităţile franceze au desfiinţat 165 de tabere expulzând 19.380 de persoane. Unele dintre persoanele expulzate au fost strămutate de mai multe ori, astfel că, numărul expulzărilor este ceva mai ridicat.

Autorii raportului au explicat că "evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor", amplificată în timpul guvernării de stângă, precizând că”autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine”.

Conform raportului, din alt punct de vedere, politica utilizată de guvernul francez ”nu este justificată, este costisitoare şi inutilă”, deoarece romii se pot reîntoarce în Franţa.

În cadrul Guvernul de la Paris o divergenţă de opinii cu privire la dorinţa romilor de a se integra în societate a luat amploare după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a susţinut că ”romii au vocaţia să revină în România sau Bulgaria”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe